Lijnen van betekenis

Lijnen van betekenis - Marjo van der Leeuw - Lauwereys

Lijnen van betekenis – Marjo van der Leeuw – Lauwereys

Van 16 tot en met 24 juni exposeert TeXperanto met de expositie “Lijnen van betekenis”, in de Steenfabriek te Gilze. TeXperanto is een groep van gelijkgestemde kunstenaars met een textiel achtergrond. In hun werk maken zij gebruik van textiel, maar ook van andere materialen. De leden van TeXperanto werken zelfstandig aan hun eigen thema’s en exposeren in binnen- en buitenland. Zij komen bij elkaar om samen te werken, elkaar van feedback te voorzien en hun kennis uit te breiden. Regelmatig worden kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd om de groep te coachen.

 

 

 

De steenfabriek

De steenfabriek

Lijnen van betekenis is een naam die goed past bij de historische setting van de expositie. De steenfabriek was het eerste industriële bedrijf in Gilze, en is van 1890 tot 1991 van grote betekenis geweest voor Gilze en omgeving. Na de sluiting van de steenfabriek in 1991 raakte het pand in verval. Gelukkig werd in 2004 overgegaan tot restauratie en verbouwing, waarbij ook de expositieruimte tot stand gekomen is. Deze ruimte bestaat uit 2 verdiepingen waarbij de ovens op de begane grond nog zichtbaar zijn.

 

Detail werk van Ria Braspenning

Detail werk van Ria Braspenning

De leden van TeXperanto hebben allemaal hun eigen stijl en eigenheid bij het maken van hun werken. Om toch eenheid te creëren wordt gewerkt met thema’s. Inspiratie voor deze expositie hebben zij ontleend aan de twee thema’s ‘schrift’ en ‘lijn’. Voordat ze daadwerkelijk aan het werk zijn gegaan, hebben ze eerst een bezoek aan De Steenfabriek gebracht. De ruimte daagt uit tot groot, vrij in de ruimte bewegend werk en installaties. TeXperanto is deze uitdaging aan gegaan. Laat je verrassen door de emotie en veelzijdigheid die dit heeft opgeroepen in hun werk!

TeXperanto bestaat uit 4 leden: Henriët Bovenkerk, Ria Braspenning, Marjo van der Leeuw-Lauwereys en Marjon de Vroed.

Meer informatie over TeXperanto kun je hier vinden: http://www.texperanto.nl/ of op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/TeXperanto waar je ook kunt zien en lezen hoe iedere kunstenaar het thema voor zichzelf heeft uitgewerkt.

De expositie Lijnen van betekenis is van 16 t/m 24 juni te zien in De Steenfabriek, Steenfabriek 8 te Gilze.