Zon, zeep en zout: de juni-Vezel komt eraan!

Een paar verfhandschoenen kun je deze zomer wel gebruiken!

Een paar verfhandschoenen kun je deze zomer wel gebruiken…

Verven, kliederen en spatten, in welke tijd van het jaar kun je dat nou beter doen dan in de zomer! De juni-Vezel nodigt je uit om je eens lekker uit te leven met kleur en verf. Onze redacteuren zijn aan de slag gegaan met verschillende materialen, en leggen aan de hand van prachtige foto´s en duidelijke beschrijvingen uit hoe je het zelf kunt doen. En krijg je vervolgens niet alles er af met water en zeep, ga dan net als Lia Meiborg heerlijk in een (zwem)bad weken!

 

 

door Ilonka Hellewegen

detail uit Goei Volluk - Lia Meiborg

detail uit Goei Volluk – Lia Meiborg

Lia Meiborg is bekend van haar prachtige quilts, die regelmatig in exposities te bewonderen zijn. Ze vindt het heerlijk om te zoeken naar allerlei nieuwe mogelijkheden. Zo´n 3 jaar geleden begon ze met het verven van stoffen. Tijdens de zomervakanties in haar vakantiehuisje in Frankrijk slaat ze heerlijk aan het ‘kliederen’. In de warme Franse zon experimenteert ze met ijsblokjes en puff paint, verknipt en verft ze versleten tafelkleedjes en weet ze mislukkingen om te zetten in verrassende successen.

 

 

experimenteren met zout

experimenteren met zout

Dat je met zout niet alleen heerlijke Hollandse Nieuwe krijgt, laat Harm Harms zien als hij doet wat hij het liefste doet: stof verven. En bij voorkeur gaat hij dan ‘lekker tekeer’ met kleur, zoals hij zelf zegt. Deze keer leeft hij zich uit met verschillende soorten zout. Wat doen zout, water en pigment met elkaar? En hoe reageert het op de stof?
Een soort praktische scheikundeles van de meester, met bijzondere resultaten.

 

 

 

 

garens geverfd met bloemenafval

garens geverfd met bloemenafval

De zomer is ook bij uitstek de tijd om heerlijk in de tuin te werken. Of misschien beter nog: laat anderen dat voor jou doen, en zet zelf de verfpot op het (hout)vuur. Zo verft Ellen Siemer de prachtigste garens van de uitgebloeide bloemen die haar man uit de tuin meeneemt. Die garens gebruikt ze vervolgens om te borduren op stoffen die ze vaak ook zelf heeft geverfd.
Wie niet zoveel heeft met verven, kan gerust zijn: er is nog veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van Fair Isle breien volgens een eigengemaakt patroon? Mathilde Jongbloed legt uit hoe dat gaat. Ze raakt zo enthousiast van de Fair Isle breitechniek, dat ze er zelfs freeform experimenten mee bedenkt.
Inge van Rijsbergen vertelt hoe ze geïnspireerd werd door een doos vol theekopjes, en daar vervolgens schoenen en sieraden van wist te maken. En wat hebben architectuur en textiel met elkaar gemeen? Dat laat Eke Krug je zien in de prachtige art-quilt die zij maakte als lid van ´Fifteen by Fifteen´, een internationale art-quilt groep.

De juni-Vezel staat weer vol leuke ideeën! Je kunt Vezel rond 23 juni in de bus verwachten of bij de verschillende verkooppunten in het land. Wil je  niks meer missen van Vezel? Neem dan nu een abonnement en je krijgt elk kwartaal Vezel thuis bezorgd.

Reacties (2)

Reacties plaatsen niet mogelijk.