Liefde op het Friese platteland : Het Franse knoopje

Het Franse knoopje / Annelies Diekman

We leerden elkaar kennen op 12 september. Op een maandagmiddag in een atelier in het Friese plaatsje Oldeberkoop. Het zonlicht scheen door de ramen en gaf de ruimte met mensen, borduur ringen en allerlei kleuren garens een zachte glans. Ik was op zoek naar een andere metgezel. Op mijn maatje de rijgsteek ben ik niet uitgekeken, maar iets anders ter afwisseling kwam me welgelegen.

door Annelies Diekman

We stonden om een grote tafel, waarop een wereld aan borduurwerkjes lagen. Het een nog mooier dan het andere. Mariet Rankenberg liet ons met deze voorbeelden zien wat je met een paar verschillende borduursteken kunt doen. Haar vakkennis op gebied van borduren is ongekend. In verschillende uitgaven van Vezel had ze me laten zien dat er veel mogelijk is, als je maar durft te experimenteren. Dat wilde ik graag in de praktijk meemaken.

Basissteken handborduren / Cursus Hawar / Mariet Rankenberg

Enkele basisteken handborduren

Een opgewonden stemming bij het zien van dit alles was voelbaar, ook bij de andere cursisten. Na het zien van al dit moois en uitleg van Mariet verdwenen we naar onze tafels met een A4 tje met daarop in zwart/wit een aantal basissteken. Daar moesten we het meedoen. 

De kruissteek, de rijgsteek, de vliegsteek, de festonsteek, de flanelsteek, de steelsteek, de zandsteek, de staafsteek en het Franse knoopje. Borduur ze klein, groot,dik, dun, over elkaar en door elkaar. Met dik garen, met dun garen, met 1 draadje, met twee of drie, met verschillende kleuren. 

De rijgsteek zwart wit / Annelies Diekman

Het was een feest. Kruissteek, een beetje saai of toch niet. De rijgsteek, ja die ken ik wel. De festonsteek, wel eens gebruikt om iets af te werken. De vliegsteek, o die is leuk. Hier lust ik wel meer van. En de zandsteek, daar wordt je vrolijk van. Daar dans je mee in het rond. 

Het Franse knoopje

Het Franse knoopje! Interessant en mooi. De eerste kennismaking stelde me echter voor raadsels. Met hulp van Mariet maken we kennis met elkaar. “Voorzichtig zegt ze en niet te vast anders raakt het in de knoop”.Wat een mooie steek. Ik ben verliefd, zelfs smoorverliefd. 

Het Franse knoopje / Erna van Mil

Mijn buurvrouw wordt aangestoken door mijn enthousiasme en gaat ook aan het oefenen. Bij thuiskomst stuurt ze me ’s avonds een appje met het Franse knoopje. Ook daar is de liefde bloeiende.

Vezel nr 3 2018 / Knoopjes heel veel knoopjes / Mariet Rankenberg

Vezel nummer 3 2018

In Vezel nummer 3 2018 schreef Mariet een uitgebreid artikel over dit knoopje en voegde daarbij ook de staafjes. De knoopsteek is heel geschikt voor stippen, als strooimotief, maar ook als vlakvulling. Dat laatste betekent wel heel veel knoopjes maken. Je kunt spelen met het aantal draden en met het aantal omslagen om de naald. 

Staafknoopjes / Mariet Rankenberg

Bij het staafknoopje maak je ook gebruik van omslagen om de naald. Alleen de insteek van de naald in de stof is anders en ook het resultaat. Ook met dit knoopje maakte ik kennis deze eerste cursusdag. Enthousiast door deze vrij borduren middag reden Erna van Mil en ik naar huis. En eerlijk gezegd, ik ben nu verliefd op twee knoopjes.