Achter de schermen van Vezel magazine

Een aantal medewerkers van Vezel magazine

Geroezemoes, geschuif met stoelen, gerinkel van serviesgoed. Langzaam loopt het atelier van Hawar in Oldeberkoop vol. Van heinde en ver komen onze medewerkers van Vezel magazine naar dit kleine plaatsje in Friesland. Hier wordt altijd de jaarlijkse inspiratie dag georganiseerd. Een dag van praten, denken, luisteren, cijfers uitwisselen, heerlijk eten, drinken, babbelen, kijken en inspiratie opdoen. Hoe gaan we het komende jaar onze lezers weer plezieren met het mooie, textielmagazine Vezel.

door Annelies Diekman

Een aantal medewerkers van Vezel magazine

We zijn uniek

Harm Harms en Meinie Wardenier, twee van de drijvende krachten achter Vezel, benadrukken nog eens hoe uniek de opzet en werkwijze van ons magazine is. De inhoud van het blad wordt geleverd door de inbreng van artikelen door onze lezers en een aantal vaste redacteuren. Deze redacteuren leveren tegen een kleine vergoeding elk kwartaal in ieder geval een artikel over een textielonderwerp.

De juni Vezel van 2022
Voorkant Vezel nr 2 2022 detail werk Mathilde Jongbloed

Mathilde Jongbloed experimenteert veelal met draden. Mariet Rankenberg, tevens hoofdredacteur is een borduurspecialist, Harm Harms weet alles van verven, Eke Krug is een talent met stoffen, garens, verf in het platte vlak en ook in de ruimte.

Natuurlijk verven / Adrian Salomon
Harm Harms

Elly van Elp-Bosscha maakt de mooiste sieraden, weet heel veel van Japanse borduurtechnieken en Adrian Salomon schrijft veel over het natuurlijk verven van wol en kleuren. Anne Marie van der Veen is onze naai specialist en is bezig met het bijzondere project Zwol. In dit project krijgt Nederlandse wol weer waarde. Louise Gout zorgt voor de agenda zowel in het blad als op de website.

Bleekwater, verf, borduren / Louise Gout
Elly van Elp-Bosscha

Onze lezers en niet lezers, alle actief met textiel leveren geregeld mooie artikelen aan. Dat kan over een bijzondere manier van breien of haken zijn, combinaties van technieken zoals keramiek met haakwerk of viltwerk.

Een inkijkje in het laatste nummer van Vezel, december 2021. Het tweede nummer van de 42ste jaargang.
Vezel nummer 2 uit 2022

Upcycling of hergebruik van materialen, vilten, vrij borduren, tekenen met de naaimachine, maken van plaids en nog vele andere technieken. Onze medewerkers zijn heel actief om in hun omgeving mensen te vragen om te vertellen over hun werk. We hebben een aantal redacteuren, zoals Erna van Mill, Mariet, Meinie en Harm die aangeleverde teksten redigeren en in contact staan met de maker. We zijn altijd op zoek naar kopij.

Schroom niet en klop bij ons aan met je werk en een verhaal .

Speld 40 jaar Vezel / Ingenet Popta

Op naar de 50 jaar

Inmiddels schommelen we zo rond de 2800 abonnees en bestaan we 42 jaar. Om te zorgen dat we genoeg abonnees blijven houden staan we op textielevenementen om het blad te verkopen, leggen we flyers bij galeries, bibliotheken en wolwinkels. Ook daarmee zijn een aantal vrijwilligers actief en als je het leuk vindt om hieraan mee te werken meld je bij ons.

Ook kun je als lezer je vriendinnen, vrienden, familie, collega’s attent maken op ons blad. Geef eens een abonnement cadeau voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerst.

Vezel magazine jaargang 41 - 2021
Alle uitgaven van Vezel in 2021 (jaargang 41)

Vezel ligt niet in de boekhandel. We zijn geen commercieel blad. We kunnen blijven bestaan als we de kosten voor de opmaker, papier, drukker, verzendkosten, reiskosten en redactiekosten kunnen betalen.

Bewerkte en eigen geverfde stoffen ruimtelijk gemaakt / Eke Krug

Inspiratie opdoen

Op deze zaterdag zijn we hard aan het werk voor Vezel. Na de voortreffelijke lunch van Paco is er tijd om zelf inspiratie op te doen. Vaak wordt er een activiteit georganiseerd. Dit keer laten we elkaar zien waar we thuis op textielgebied mee bezig zijn. Spinnen van katten- en hondenhaar, bijzondere breipatronen, het wol project Pleed in Leeuwarden, weven op een simpel weefraam, in 3d werken met stof en verf, borduren, werken met acrylverf en verschillende stoffen uit de opbergdoos.

Spinnen van katten- en hondenhaar / Helga Mast
Weven / Louise Gout
Gebreide kol / Carin Veldhuis
Projekt Pleed / Gieneke Arnoldi
Acrylverf en allerlei stukjes stof en brei en borduurwerk / Mariet Rankenberg
Weven / Mathilde Jongbloed
Borduren / Erna van Mil
Borduren / Annelies Diekman

Vezel heeft zoals je ziet een website. We zijn ook actief op facebook en instagram. De komende tijd laten we op social media meer zien van het werk van onze vrijwilligers en van onze lezers. Deel het met ons en wij delen het verder.