Van kaasschaaf tot quilt

Marjolijn van Wijk

Op een mooie herfstdag bezocht ik Marjolijn van Wijk in haar huis op het Groningse platteland. Onder het genot van een heerlijke bak koffie met zelfgemaakte cake praten we over kleuren, vormen, verven, quilten, inspiratie en het laten ontstaan van een ontwerp. Ze laat me bijvoorbeeld zien dat een simpel gebruiksvoorwerp kan transformeren in een prachtige quilt.

door Marjolijn van Wijk en Annelies Diekman

Zo simpel mogelijk

Er zijn meerdere manieren om tot een ontwerp te komen. Soms komt de inspiratie vanuit een simpel gebruiksvoorwerp. Voor een kunstopleiding heb ik dit als oefening gemaakt. De opdracht was: Ga uit van een voorwerp en ga dit veranderen.

Dat kan door middel van verandering van grootte en vorm. In dit geval een kaasschaaf. Waarom een kaasschaaf? Nou, omdat die voor mijn neus op de tafel lag. Zo simpel kan het zijn. De kaasschaaf is geabstraheerd, vervormd, delen zijn weggelaten, ingekort en ik heb een uitsnede gemaakt. Zo ontstond er een vorm.

Ik houd zelf van organische vormen, dus het figuur met ronde vormen sprak mij erg aan. Toen het vormpje ondersteboven op de tafel kwam te liggen, zag ik er opeens een figuur in en dat was de start van vele ontwerpen. Eerst op papier en later in stof. Het bleek dat ik veel kon vertellen met het figuurtje.

Uit het dal geklommen

Uit het dal geklommen / Marjolijn van Wijk

Zo is ook de quilt ‘Uit het dal geklommen’ ontstaan. Deze quilt heeft o.a. gehangen bij de laatste tentoonstelling van de European Art Quilts in Goes.

Respect my boundaries / Marjolijn van Wijk

De laatste quilts die ik gemaakt heb voor de artquiltgroep Colorminds hebben ook hetzelfde figuur als basis mee gekregen. In deze serie van quilts die als basis 4 naast elkaar liggende kleuren op de kleurencirkel hebben komen nog 2 quilts. Ook hier zal dit figuur op verwerkt worden. 

Een simpele vorm kan tot heel krachtig werk leiden. De quilt uit het dal geklommen van Marjolijn vind ik sterk van vorm, compositie en kleur en haar verhaal komt op mij duidelijk over. Ik ga haar uitnodigen om ons meer te vertellen hoe ze de quilt gemaakt heeft. Ga je dan weer zo’n lekkere cake bakken Marjolijn?


Reacties (2)

  1. José

    Leuk om weer eens deze quilts van Marjolijn te zien. Het is niet allee het ontwerk en de uitgewerkte kaasschaaf maar ook haar prachtige quiltwerk waardoor je naar deze quilts kunt nlijven kijken.

Reacties plaatsen niet mogelijk.