Kapotte spijkerbroeken krijgen een tweede kans.

Mending matters / Katrina Rodabough

Het boek: Mending matters van Katrina Rodabaugh is een uitkomst voor mijn serie kapotte spijkerbroeken.  Het prachtige boek vond ik op mijn werk.  De schrijfster en kunstenares geeft mooie, goed uitgewerkte voorbeelden om met de Japanse sashiko techniek spijkerbroeken te verstellen.  En niet alleen verstellen. Het worden broeken die niet misstaan binnen het huidige modebeeld. 

Op een mooie zomerse lenteavond begint mijn avontuur. In mijn kast liggen verschillende lapjes en mijn keuze valt op een zelf gevilte en geverfde wollen lap. Het is een proeflapje, maar voor mijn kapotte spijkerbroek uitstekend geschikt. Het is stevig en heeft een mooie blauwe kleur. Uit verschillende garens kies ik goudgeel garen. Een mooie combinatie met het blauw. Met de strait stitch, de basis hand borduur steek bevestig  ik de lap op de kapotte knie.  Deze strait stitch borduur je steek voor steek en is te vergelijken met een rijgsteek. Het is een leuk en rustig tijdverdrijf en zorgt ervoor dat mijn geliefde broeken niet de container in verdwijnen.

Spijkerbroek met gouddraad

Over het resultaat ben ik niet tevreden. De geverfde wollen lap is duidelijk zichtbaar en past mooi bij de broek. Echter de sashiko techniek komt niet uit de verf. De gouden draad valt weg in de wol. Dat maakt dat het patroon niet zichtbaar is. Jammer, maar een volgende kapotte broek ligt al klaar.

Sashiko

Het Japanse Sashiko- borduurwerk werd gebruikt om de hand gesponnen kleding van weleer te versterken. Versleten kleding werd aan elkaar geplakt om nieuwe kledingstukken te maken met behulp van eenvoudige lopende steken. Het moderne sashiko- stiksel is niet beperkt tot de traditionele indigokleurige stof, maar maakt gebruik van een verscheidenheid aan kleurencombinaties en het wordt beschouwd als een prachtige oppervlakteversiering voor stoffen. (Bron:  wikipedia)

Katrina Rodabaugh is een kunstenaar, schrijver en handwerker. Ze is geïnteresseerd in duurzame mode. De laatste jaren heeft ze vooral belangstelling voor handgemaakte kleding en tweedehands kledingstukken en probeert ze zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen.  Daarnaast verft ze haar kleding met zelf verbouwde planten op haar boerderij  in de Hudson Valley.