100 jaar Bauhaus. Textiel in de schijnwerpers

Bauhaus: foto van communicatieafdeling Textielmuseum Tilburg

In Nederland wordt op verschillende plekken aandacht besteed aan het 100 jarig jubileum van het Bauhaus. De design- en architectuurschool werd door de Berlijnse architect Walter Gropius in Weimar opgericht. Het was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten tussen 1919 tot 1932. Verscheidene  studenten en docenten vertrokken na sluiting van het instituut door de Nazi’s naar Nederland. Ze werden actief in kunst- en ontwerponderwijs, richten werkplaatsen op en ontwierpen voor de Nederlandse industrie.
Het Bauhaus werkt vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken.

Bauhausvrouwen in de spotlight

Bauhaus: foto van de communicatieafdeling Textielmuseum in Tilburg

Over een maand opent in het TextielMuseum in Tilburg ‘Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland’. Het museum richt de schijnwerpers op vrouwen van de befaamde opleiding. De tentoonstelling toont de invloed die weefsters Kitty van der Mijll Dekker, Greten Neter-Kähler, Lisbeth Oestreicher en Otti Berger hebben gehad op de Nederlandse textielvormgeving.

De weefafdeling

Textiel werd tijdenlang beschouwd als het werkterrein van de vrouwen. Ondanks het streven naar gelijkheid in beroepskeuze op het Bauhaus, werden vrouwelijke studenten met zachte dwang richting de weefafdeling gedirigeerd. Kunstnijverheid, waaronder het werken met ‘zachte’ materialen, werd gezien als een vrouwelijke bezigheid. Hoewel de weefafdeling vaak in de schaduw van de andere afdelingen heeft gestaan, kwamen juist hier de Bauhausidealen van functionaliteit en betaalbare serieproductie tot bloei. De weefsters hebben in Dessau stoffen gemaakt die tot de commercieel meest succesvolle producten van de opleiding behoorden.

De tentoonstelling neemt je mee in de wereld van het weefatelier van het Bauhaus en toont de rijkdom aan textielexperimenten van docenten Gunta Stölzl (de enige vrouwelijke Bauhaus Meister), Anni Albers en van leerlingen die later in Nederland gaan werken. Het unieke lesmateriaal uit hun onderwijstijd werpt licht op de werkwijze: het ontwerpen vanuit de techniek, met aandacht voor kleur en nieuwe materialen als cellofaan en ijzergaren. Door de ogen van weefsters Kitty van der Mijll Dekker, Greten Neter-Kähler, Otti Berger en Lisbeth Oestreicher zie je hoe zij de Bauhausidealen in hun eigen praktijk in Nederland vormgaven en latere generaties textielontwerpers en kunstenaars beïnvloedden. 

Bron: Persbericht Textielmuseum

Gunta Stölzl  in Wall House Groningen

Textiel Gunta Stolzl

Het Wall House in Groningen wijdt een tentoonstelling aan Gunta Stölzl (1897-1983), die vooral bekend werd als hoofd van de textielafdeling van het Bauhaus. Tot op de dag van vandaag blijft Gunta Stölzl wevers en designers beïnvloeden. Haar ideeën worden gebruikt in het programma van textielopleidingen en designers baseren zich op haar ontwerpen. De intieme tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen geeft een direct inkijkje in het leven en nalatenschap van Stölzl en toont onder meer patroonkaarten, originele stoffen, Bauhaus-ontwerpen, aquarellen en meubels gestoffeerd naar haar ontwerp. Recente reproducties laten zien hoe springlevend haar werk nog altijd is.

Bron: Persbericht Groninger Museum Wallhouse

Lezingen lijnenspel in Oosterwolde

Uit het grote aanbod activiteiten rondom het Bauhaus attenderen we u tot slot op de volgende lezing.

Lezing Lijnenspel Oosterwolde

De tentoonstelling ‘Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland’ is te zien in het TextielMuseum in Tilburg van 25 mei tot en met 3 november 2019.

Tentoonstelling | Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen tot 1 september 2019 in het Wallhouse in Groningen