Quiltplus brengt het veen tot leven.

Quiltplus toont tot en met 5 mei haar nieuwe werk in het Veenkoloniaal museum in Veendam. Een aantal leden hebben speciaal voor deze tentoonstelling een aantal quilts met als thema ‘De Veenkoloniën’ gemaakt. Als bewoner van het veen besteed ik aan deze bijzondere werken de aandacht.  Het is een gebied met een interessante historie.

Het grootste kanalenstelsel ter wereld.

Het grootste kanalenstelsel ter wereld / Christina Fokkema

Christina Fokkema maakt een beeld waarin ik onmiddellijk het veenland herken.  En ik vind het prachtig. Het volgende vertelt ze naar aanleiding van het werk:  Het grootse kanalenstelsel ter wereld ligt in de veenkoloniën. Duizenden wijken die samen langer zijn dan de Chinese muur. Er zijn vier- tot vijfduizend kanalen die bekend zijn. Dan zijn er ook nog die geen naam of nummer hebben. Om de 90 meter ligt een wijk of kanaal. We hebben het over meer dan 7000 kilometer vaarwegen.

Turf

Veen / An Vos

In de quilt van An Vos trekt de turf onmiddellijk de aandacht. An associeert de Veenkoloniën o.a. met de turfhistorie en met de weidsheid, de ruimte, de verstilling en de ruwheid van het landschap. Ze heeft voor deze quilt katoen geverfd met verf op natuurlijke basis. Een blok turf is verkruimeld met behulp van schaaf, rasp, zaag, schaar mes en met haar handen. De turfkorrel is met boekbinderslijm op de stof geplakt.  Het borduurwerk maakt de quilt af. Ik vind het sterk in haar eenvoud en strakke compositie.

Zout

Zout / Marijke de Boer Boon

Marijke de Boer Boon heeft een monumentale quilt neergezet. Het imponeert. Bij haar werk heeft ze dit opgeschreven: “Diep in de ondergrond ligt een laag zout. Door de druk en doordat zout lichter is dan gesteente wordt het zout omhoog gedrukt tot enorme zoutkoepels, die bijna tot het aardoppervlak komen.”

Daarnaast liggen er in een vitrine liggen twee zoutkristallen, gemaakt van vilt en koperdraad. In de ondergrond bij Zuidwending wordt vooral Magnesiumzout gewonnen.

Quiltplus

Quiltplus bestaat sinds maart 2011 en maakt voornamelijk modern eigentijds werk. Er is op deze tentoonstelling rond het thema Veen  nog veel meer te bewonderenDaarnaast zijn er quilts en andere objecten met onderwerpen te zien, die de leden individueel bezighouden. Gemeenschappelijk is de belangstelling voor textielkunst.In de groep wordt inspiratie en kennis uitgewisseld en daarna gaat iedereen haar eigen gang wat ontwerpen en technieken betreft. QuiltPlus bestaat uit An Vos, Anneke van der Wal, Bea van der Schors, Christina Fokkema, Els Hoorn–Brinkhuis, Janneke Tijsma, Jozet Berkhout, Katrien Loonstra, Marijke de Boer-Boon en Théra Geerlink-Brandt.