De Flevowand: geborduurde geschiedenis van de Zuiderzee

flevo05_27Je gaat op vakantie naar Frankrijk en ziet daar het wereldberoemde wandkleed van Bayeux.
Het geborduurde wandkleed van 70 meter lang, van meer dan 1000 jaar oud, dat de slag van Hastings in 1066 uitbeeldt. ‘Zou het niet mooi zijn om zo’n doek met de geschiedenis van Flevoland te maken voor ons eigen dorp?’, vraagt Erie van Veelen zich op de terugweg naar huis af. Historisch gezien was er materiaal genoeg: de geschiedenis van de omgeving van Biddinghuizen begon al 200.000 jaar voor de jaartelling, met de gevolgen van een ijstijd. Voordat je dan in de 21e eeuw bent, kun je wel enige meters borduren. 

Na terugkeer in Nederland nam zij contact op met Jenny Bijsterbosch, eigenaresse van de toenmalige handwerkwinkel in Biddinghuizen, om het idee nader uit te werken. Er volgde een oproep voor vrijwilligers in de lokale media en in januari 2005 werd de eerste van vele steken gezet om de Flevowand werkelijkheid te laten worden. ‘Gewoon leuk’, denken ze over het 60 meter lange kleed dat ze willen maken. Dat het zo’n groot project zou worden, konden ze toen niet overzien.

De moord van Bonifacius in 754.

De moord van Bonifacius in 754.

De Flevowand is uiteindelijk een borduurwerk geworden van 60 meter lengte en 50 cm. hoogte. Voor de ogen van de kijker ontrolt zich de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de Saalien IJstijd tot de 21ste eeuw. Veertigduizend zoek-, ontwerp- en borduururen zitten er in de Flevowand. Veertien jaar is er onafgebroken aan gewerkt aan door gemiddeld 25 borduursters uit Biddinghuizen. Het doek is verdeeld in drie lagen. In de bovenste laag vinden we een tijdsaanduiding en de titels van taferelen. De middenlaag bevat de verhalende scènes en is chronologisch opgezet. De onderrand vormt een toelichting op de historische scènes. De detaillering van het borduurwerk is verbluffend. Er is dieptewerking terug te zien op het kleed, voornamelijk bereikt door gebruik van kleurwisselingen en variaties in steken.

Op 14 juni 2018, exact 100 jaar nadat de Zuiderzeewet in werking is getreden, is de Flevowand feestelijk afgerond in het bijzijn van HKH Prinses Beatrix, die de laatste steek mocht plaatsen. De Flevowand is nu te zien in Batavialand, en is een belevenis voor jong en oud! Kijk hier voor meer informatie.

Batavialand
Oostvaardersdijk 01-13 (Let op: navigatiesystemen herkennen dit adres niet, gebruik hiervoor Bataviaplein 2) 8242 PA Lelystad