We love lace!

Logo OIDFA 2018Vanaf vandaag tot en met 11 augustus staat Zaandam in het teken van het internationale Lace Event – We Love Lace. Het is de eerste internationale kantklosbeurs in de Zaanstreek ooit. Organisator Dutch Tourism heeft vorig jaar het bestuur van de OIDFA weten te overtuigen om het Lace Event te laten plaatsvinden in Zaandam. Het kantklos- en handwerkevenement trekt zo’n 2.500 bezoekers uit 42 verschillende landen en vindt iedere twee jaar in een ander land plaats. De bezoekers komen van over de hele wereld speciaal naar de Zaanstreek voor dit evenement. Van maandag tot en met donderdag zijn er cursussen en excursies (nog enkele plaatsen vrij!).
Op vrijdag 10 augustus wordt om 14:00 uur de kantmarkt officieel geopend door de heer Gerard Sleegers, wethouder van de gemeente Zaanstad.

Kantklossen verre van oubollig
Kantklossen is iets wat vroeger vooral werd toegeschreven aan de oudere generatie. “De techniek van het kantklossen is misschien eeuwenoud, maar de hedendaagse kantklossers steken hun kunstwerken graag in een nieuw jasje. Breien en haken heeft de laatste jaren haar opmars weer gemaakt, daar kan nu kantklossen aan toegevoegd worden”, aldus Remon Harmelwaard, eigenaar van Dutch Tourism, organisator van het evenement. De beursdagen zijn voor iedereen toegankelijk die meer wil weten over kantklossen. De kunstwerken die er te zien zijn – gedurende de beursdagen – zijn een inspiratie voor de workshops die er te volgen zijn.

‘We Love LACE’
De beursdagen van het evenement, met als onderwerp ‘We Love LACE’, zijn op 10 en 11 augustus. Op de dagen 6, 7, 8 en 9 augustus zijn er verschillende cursussen en excursies voor de kantklossers. Op 9 augustus is er bijvoorbeeld een excursie naar Volendam, Marken of Schagen. (Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de excursies op donderdag, de cursussen zijn helaas allemaal volgeboekt.) Tijdens de beursdagen staat er een verscheidenheid aan handelaren die hun werk presenteren en verhandelen en er zijn verschillende inloopworkshops voor bezoekers om inspiratie op te doen. Ook is er een speciaal programma opgezet voor de kinderen op de Zaanse Schans. Klik hier voor het programma.

Smeltende kazen - Mariet Visser

Smeltende kazen – Mariet Visser

Experi-K’s
Tijdens het OIDFA Lace Event 2018 in Zaandam, Nederland, wordt door de Nederlandse kantgroep ‘Experikant’ een kleine expositie ingericht. De leden van de groep wilden graag iets ‘typisch Hollands’ voor deze expositie en hebben als uitgangspunt voor het Noord-Hollands poldergebied de Beemster gekozen. Een regio waar koeien grazen en melk leveren voor de productie van de zeer bekende Beemster kazen. Wat is dan geschikter om als variant op het ‘We Love Lace’ thema de titel ‘We love kaas’ als verbindend element en als uitgangspunt te kiezen voor deze expositie. Hollandse kazen zijn er in vele soorten, maten en vormen. Die verscheidenheid in interpretatie vind je terug in hun expositie met als titel: Experi-K’s

Wie na deze week de smaak te pakken heeft gekregen van het kantklossen, kan de week erop doorreizen naar de beroemde kantstad Brugge in België, waar van 13 t/m 19 augustus het World Lace Congress 2018 plaatsvindt.

Klik hier voor meer informatie.

“18th OIDFA General Assembly & Lace Event – We love LACE”
Adres: Hemkade 16 (Hembrugterrein), 1506 PR Zaandam
Datum: 10 en 11 augustus 2018
Tijden: 10 augustus vanaf 11:00 uur tot en met 17.00 uur,  11 augustus vanaf 09:00 uur tot en met 16:00 uur.
Entree: € 15,00 per persoon