Open Stal Oldeberkoop

flyeropenstalIn Oldeberkoop start morgen 27 juli weer de ‘Open Stal’, een jaarlijks evenement waarbij je gedurende vier weken diverse kunstwerken op zo’n 20 binnen- en buitenlocaties (zoals woningen, tuinen, winkels, garages, de kerk, de school, groenstroken en bos) in het dorp kunt bekijken. De verschillende locaties zijn zowel wandelend als fietsend te bezoeken. Door de kunstroute te volgen maak je ook meteen kennis met het fraaie dorpje Oldeberkoop, ook wel de parel van Ooststellingwerf genoemd. 

Om 20.30 uur vindt morgen in het Koepelbos de feestelijke opening plaats van alweer de 47e editie van Open Stal. Ooit begonnen in 1971 als ‘Kreatief Festival’ (met als ondertitel Oldeberkoop houdt Open Stal) waarbij in het begin de nadruk op hobbywerk en verzamelingen lag, is tegenwoordig ‘Kunstroute Open Stal’ een kunstmanifestatie van allure met landelijke bekendheid, en worden er uitsluitend nog kunstwerken geëxposeerd van erkende kunstenaars. Het werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, textiele vormen, glas in lood, grote en kleine objecten,  keramiek, multimediaprojecten en nog veel meer. Ieder jaar heeft een ander thema, voor dit jaar is gekozen voor het thema ‘Nieuwe Wereld’. Voorzitter Peter Hiemstra van de stichting ‘Open Stal’: ‘Het thema Nieuwe Wereld past uitstekend bij Culturele Hoofdstad 2018. We onderzoeken wat er is en we kijken naar de toekomst. We beproeven het nieuwe en behouden het goede. Hoe gaat de mensheid om met de wereld en hoe kijken kunstenaars daar tegenaan? Dat is te zien tijdens Open Stal 2018.’

Caroline Bartlett

Caroline Bartlett

Dit jaar nemen acht buitenlandse kunstenaars deel aan Open Stal. Een daarvan is de Britse textielkunstenaar Caroline Bartlett, die komend weekend ook een workshop geeft bij HAWAR in Oldeberkoop. Caroline Bartlett onderzoekt in haar werk de historische, sociale en culturele associaties van textiel en hun vermogen om herinneringen op te roepen. Er zijn nog twee last-minute plaatsen beschikbaar bij de workshop, meer informatie, klik hier.

De expositie ‘Open Stal’, waaraan meer dan 40 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13.00 tot 18.00 uur. Stichting Open Stal is gevestigd op het adres Molenhoek 31, 8421 PL Oldeberkoop. Meer informatie is te vinden op de website www.openstal.nl.