Je moet blijven kijken …

Banner_zaaloverzicht.jpg.230x0_q85Eigenlijk is een stukje schrijven over Jan Taminiau – Reflections, nu in het Centraal Museum Utrecht te zien, een overbodige actie. De media staan bol van deze nieuwe tentoonstelling; radio, tv, kranten, tijdschriften en het web tuimelen over elkaar heen in lovende woorden over de modeontwerper én deze echt schitterende, ook qua vormgeving, tentoonstelling.
Heel Nederland leert hem kennen in 2013 als Maxima in een koningsblauw ontwerp van zijn hand haar koningin-schap verwerft. Of eigenlijk al eerder, wanneer zij een jasje draagt dat gemaakt is van een PTT-postzak. De mantel, het jasje en de jurken zijn uiteraard te bewonderen, maar mijn aandacht gaat vooral uit naar wat hij zelf vertelt in de audiotour over wat er allemaal te zien valt.

door Els Backhuijs

Moodboard

Moodboard

Taminiau licht zijn inspiratiebronnen toe terwijl ik kijk in grote houten kisten waarin een aantal van zijn moodboards liggen. Zo ervaar ook ik hoe de kleine Jan heeft rondgedwaald tussen de antiquiteiten op de zolder van zijn oma. Niet alleen droomt Jan op die zolder van prinsen en prinsessen, ook ontkiemt daar de verwondering, de levensader voor al zijn werk. Want, zegt hij in de audiotour: ‘Je moet blijven kijken en je moet blijven onderzoeken, je laten verrassen en niet bang zijn voor de toekomst, want de toekomst heeft het verleden in zich.’  Die geest van onderzoeken zie ik terug in de studies die volgen naar bijvoorbeeld ontwerp, (gelaagdheid in) stoffen, kralen, kleuren, verftechnieken, beweging en lichtval, borduursels. Borduursels die stuk voor stuk met de hand gemaakt zijn tot minutieuze kunstwerken. Haute couture borduren is ongelofelijk tijdrovend; ik deed ooit een workshop van een dag en kwam met een vierkante centimeter thuis. En dan te bedenken dat in sommige van de creaties verschillende lagen borduursel over elkaar zijn aangebracht!

taminiau.kurkTegenwoordig haalt hij zijn inspiratie ook uit reizen, oude ambachtelijke- en textieltechnieken van elders, kunst, natuur, kortom: alles. Het is vooral zijn manier van kijken, eigenlijk meer een vorm van inzoomen, die hem het materiaal in handen geeft van waaruit hij zijn nieuwe creaties ontwikkelt. Taminiau nodigt de bezoeker uit met hem mee te kijken en ook, net als hij zelf deed voor de tentoonstelling, terug te kijken en zo te zien wat hij aanvankelijk zag.

Het sluitstuk van een modetentoonstelling zijn traditiegetrouw de bruidsjurken. Voorafgaand aan het hele ontwerp- en maakproces, licht Taminiau toe, gaat het leren kennen van de draagster zodat in de jurk alles samenkomt wat haar leven aangaat. Passender kan deze expositie dan ook niet eindigen.

Jan Taminiau (1975 Goirle) staat bekend om zijn gebruik van traditionele, ambachtelijke handwerk en productietechnieken, unieke originele, materialen en stofbewerkingen, naast zijn liefde voor esthetiek. Mede hierdoor ontving hij in 2014 de Grand Seigneur, de belangrijkste Nederlandse modeprijs. Het klassieke en vrouwelijke combineert Taminiau met het conceptuele en experimentele. Hierdoor werd hij al kort na het oprichten van zijn label JANTAMINIAU in 2004 geliefd bij clientèle over de hele wereld.

Alle kaarten voor de tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections worden in time slots verkocht. Voor elk time slot is een beperkt aantal kaarten beschikbaar aan de kassa, maar we adviseren alle bezoekers kaarten online te kopen. Klik hier om je kaarten online te bestellen.

Centraal Museum
Agnietenstraat 1
Utrecht 

Openingstijden: di t/m zo 11.00 – 17.00 uur. Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00 uur