Fashion for god in het Museum Catharijneconvent

Fashion for God / Catharijne Convent

Van 14 oktober 2023 tot en met 21 januari 2024 schittert de tentoonstelling Fashion for God in het Utrechtse Museum Catharijneconvent. Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt om te stralen in de Nederlandse schuilkerken. Al eeuwenlang met zorg bewaard, en kunst van de allerhoogste klasse. De internationaal toonaangevende en prijswinnende studio MAISON the FAUX staat garant voor het design van de tentoonstelling.

Alles uit de kast

De tentoonstelling neemt u mee naar de Republiek van de zeventiende en achttiende eeuw. Na de Reformatie mogen katholieken niet meer in het openbaar samenkomen. Achter de gesloten deuren van schuilkerken trokken ze alles uit de kast om toch hun geloof uit te dragen. Rijkversierde kerkelijke gewaden werden uitingen van stil verzet, maar ook van de eigen agenda van de vrouwelijke makers. De voorgangers droegen ‘fashion for god’; dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. Na uitvoerig onderzoek kan het museum het fascinerende verhaal vertellen dat schuilgaat achter deze unieke kunstwerken. Een verhaal met vrouwen in een bepalende rol; als makers én als schenkers.

Fashion for god / Cindy Bakker / Catharijneconvent

Van baljurk naar kerkgewaad

In het gewaagde ontwerp van MAISON the FAUX staat een baljurk uit het Victoria & Albert Museum naast een koorkap uit een schuilkerk. Geen vreemde combinatie voor wie de tentoonstelling bezoekt. In de achttiende eeuw kende de Republiek een grote welvaart. Het was de tijd van de barok, en rijke, veelkleurige en gebloemde Franse, Engelse en Chinese stoffen waren in de mode. In deze eeuw ontstond bij vrome vrouwen het gebruik om hun kostbare japonnen aan de kerk te schenken om er kerkgewaden van te maken. Zo kon het gebeuren dat de dienst opgedragen werd in een roze gebloemde koorkap.

Fashion for God / Cindy Bakker / Catharijneconvent

Grande finale

De prachtige voorbeelden van de barokke japonnen zijn telkens te zien in combinatie met een gewaad gemaakt van vrijwel dezelfde stof. Dit vormt een schitterend inkijkje in hoe de ontwikkeling van de wereldlijke mode door de katholieke kerk werd omarmd. De kwaliteit van de stukken is zo hoog dat ze honderden jaren later nog steeds imponeren. De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal, waar de allermooiste gewaden gemaakt van damesjurken nog één keer in volle glorie te bewonderen zijn. Een betoverende ervaring!

Bron: Marketing en communicatie MuseumCatharijneconvent