Diana Scherer maakt stof van plantenwortels

Diana Scherer / Tentoonstelling Paradys

Onlangs ontmoetten mijn schoonzus en ik op de tentoonstelling Paradys de drie stadhouders vrouwen op het landgoed van Oranjewoud. Tussen de bomen in het bos stonden ze, als een fata morgana, alle drie met een gracieuze jurk gemaakt van plantenwortels. Voor mij niet de eerste ontmoeting met het werk van Diana Scherer en opnieuw onder de indruk. Wat een mooie combinatie van structuren en vorm, aards en mysterieus.

door Annelies Diekman

detail stof plantenwortels / Diana Scherer

Wandelend op een zonbeschenen bospad kwamen we de drie prachtig vormgegeven jurken, gemaakt van plantenwortels tegen. Ruwe stof, zachte stof, kanten stof, soms verweven met een ander materiaal, zoals niet gesponnen zijde, rozen vezels of ramie. In elke jurk is de persoonlijkheid verbeeldt van de drie vrouwen, Maria Louise, Henriëtte Amalia, Albertine Agnes. Na de bewondering kwamen bij mijn schoonzus en ik de vragen los. Hoe maakt Diana Scherer dit? Hoe kun je materiaal creëren dat lijkt op stof en hoe vervorm je dit tot een jurk? Hoe ontstaan de verschillende structuren?

detail jurk / Diana Scherer

Plantenwortels manipuleren

Diana Scherer komt uit Duitsland en onderzoekt het verlangen om de natuur te beheersen. Bij het zien van een klomp wortels die ontstaan in een potplant rijpt het idee bij Diana om hier stof mee te maken. Hiervoor zoekt ze contact met de Radboud Universiteit van Nijmegen. Ze ontwikkelt een techniek waarin ze wortelgroei kan manipuleren. In een soort matjes strooit ze zaad van gras en granen en laat dit groeien. Naderhand verwijdert ze het gras en haalt de wortelstructuur voorzichtig uit de mallen en laat het drogen. Door heel veel experimenteren en inzicht slaagt ze erin de prachtigste stoffen te maken. Voor Paradys kweekte ze zo de stof voor de drie karakteristieke jurken.

Jurk / Diana Scherer Tentoonstelling Paradys

Opgaan in de natuur

De jurken zijn geplaatst in een doorzichtige stolp, afgeschermd voor de invloeden van het weer. Door de ronding van de stolp ontstaan in het glas vervormingen van de bomen en raakt het min of meer verweven met de jurk. Ik vind het zo mooi!

Rollen gras met wortelstructuur / Diana Scherer
Tentoonstelling Paradys

Op het pad lagen een aantal rollen gras, waarbij je zag hoe verschillende wortelstructuren eruit zien.

De tentoonstelling Paradys is nog te zien tot en met 28 augustus 2022. De kunst van Diana Scherer gaan we in de toekomst vaker zien.