Tentoonstelling Text & Textile van Jette Clover

Tentoonstelling Jette Clover bij Hawar / Metropool 1

Jette Clover is met haar werk “Text en Textile” te zien in Galerie Hawar in Oldeberkoop. Tijdens het jaarlijkse kunstevenement Open stal in juli en augustus is op vrijdag, zaterdag en zondag de galerie geopend. Als redacteur van Vezel ben ik gaan kijken en raakte begeesterd.

door Annelies Diekman

Gastvrouw Elly vertelde bij binnenkomst in de galerie enthousiast over een serie kleine werken aan een bezoeker en ik luisterde mee. Elke ochtend begint Jette Clover haar dag met het maken van een kleine compositie in textiel op een schaal van 10 bij 10 cm. Een soort groet aan de dag met materiaal dat voor handen ligt. Het is niet bedoeld als sketches voor groter werk.

Small notes / Jette Clover

Small Notes

Ook haar series Small Notes zijn klein van formaat. Allemaal 16 bij 10 cm. Met behulp van restjes uit de lappenmand voert ze intieme gesprekken met bekende mensen. Film acteurs, schrijvers, muzikanten, politici, wetenschappers, allen afgebeeld op een postzegel, zijn het middelpunt van het werk. Het ”kennen” van de persoon zorgt voor het gesprek in kleuren, soorten stofjes en steekjes. Alles wordt gemaakt met de hand. Inmiddels zijn het 364 portretten. Het is een genot om naar te kijken.

Taal en beeld van de straat

In deze tentoonstelling is een groot deel van de quilts geïnspireerd door geschreven communicatie. Dat kunnen intieme handgeschreven notities en brieven zijn, maar ook ruwe graffiti , posters en advertenties in de straten. Haar grote werk voelt voor mij als een mokerslag. Ik moet ermee in gevecht. De letters schreeuwen, het beeld is opdringerig. Ik kijk er lang naar en zie dat de composities ijzersterk zijn. Het werk Metropool blijft me bij en houdt me bezig.

Jette Clover

Jette Clover zegt hier het volgende over. Ik vind de stad een boeiend landschap met vertoon van verkeersborden, verbleekte reclames, gescheurde affiches en stoere graffiti. Mijn grote werken verwijzen vaak naar de opdringerige taal en beeld van de straat. 

Een aantal werken genaamd Whitewash verwijzen naar dat wat achterblijft op muren, wanneer affiches en aanplakbiljetten verweerd door de zon en regen wit gewassen worden.

Jette Clover / Whitewash

De tekst in het werk

Wat opvalt in het werk van Jette is het veelvuldig gebruik van letters, woorden, schrift. Soms is het schreeuwerig, de taal van de straat. Een andere keer is het verstild aanwezig. Aan de schreeuw moet ik wennen en ik moet ervoor werken, de rustige werken laat ik gemakkelijker toe.

Af en toe probeer ik de teksten te lezen, maar dat werkt niet. De tekst in haar quilts is er om bekeken te worden, niet zozeer om te lezen.

Jette Clover

De quilts zijn laag op laag gemaakt van katoen, linnen, papier en kaasdoek. Het is bewerkt met allerlei technieken, waaronder verven en schilderen, stempelen, bedrukken, verroesten en verkleuren. Het zijn improvisaties.

Door de jaren heen heb ik verschillende technieken gebruikt om tekst op stof te brengen, nu borduur ik ook woorden met naald en draad. Dit gaat langzamer, maar ligt dichter bij het ritme van schrijven met pen en papier.

geborduurd detail / Jette Clover

Bij het werk Territory blijf ik lang stil staan. Het is gemaakt in oker kleuren gecombineerd met grijs blauw. In dit werk is weinig tekst te vinden. Het kleurgebruik en de compositie vind ik mooi. Het stikwerk, in horizontale lijnen aangebracht, brengt rust in het geheel.

Territory / Jette Clover

Hawar laat een deel uit een boeiend oeuvre art quilts en mixed media zien van Jette Clover. Ik heb een nieuwe kunstenaar ontdekt om te blijven volgen.

Bron: Hawar Oosterwoldseweg 33
     8421RR Oldeberkoop