Het Herfstnummer van Vezel magazine is uit

“Wat een prachtig blad is Vezel!” Dat zei een cursist vol bewondering tegen twee redactieleden tijdens een cursus vrij borduren. “Ik ga me abonneren.” Dat is een uitstekend idee want deze week ligt er een gloednieuw herfstnummer voor je klaar. Accessoires en kleding, zoals een folk bag, een Chanel jas van wol en een jas van oude spijkerbroeken, geverfde feestschoenen, sieraden van restafval, gebreide vilten polswarmers en een gepimpte trui. Daarnaast veel mijmeringen bij het maken van een Textieldagboek, een waslijn met geborduurde hemdjes en het maken van Sientje. Breien, naaien, borduren, naaldvilten, verven, spelen met textielmedium, en de organisatie van een textielgroep. Je vindt het allemaal in Vezel nummer 3, het nieuwe herfstnummer.

Een mooie wollen draad

Detail trui / Hannelieke van de Beek

Wat een feest is het om te kijken naar de trui van Hannelieke van de Beek. De lievelingstrui van haar krijgt vlekken. Met een prachtig gesponnen wollen draad van het eiland Skye verandert ze deze leeftrui in een uniek exemplaar. Zonder vooropgezet plan zijn de draden op de trui verwerkt. Het resultaat is verbluffend.

Wollen jasje / Anne Marie van der Veen
Fotograaf: Paula Sandbulte

Wol is ook de rode draad in de couture jas van Anne Marie van der Veen. Van de wol van het Fries melkschaap heeft ze lappen gebreid. Ze volgde een masterclass geweven stoffen verwerken. Met deze nieuwe kennis en haar vakmanschap maakte ze een Chanel jasje. Ik sta elke keer in vuur en vlam bij het zien van haar werk.

Van een couture jas belanden we bij stoere, gebreide en gevilte polswarmers. Misschien niet geschikt voor bij zo’n  Chanel jasje, maar wel bij een lekkere warme winterjas of trui.

Detail polswarmers / Anneke Zwolsman Westing

Wie op een totaal andere manier met wol werkt is Johannes Kossen. Van beeldhouwen in steen stapte hij over naar het beeldhouwen met wol. Alle geheimen van het naaldvilten komen aan de orde. Het werken met verschillende soorten wol, het hanteren van soorten naalden, het opbouwen van de tint van een huid. Door veel onderzoek te doen ontstaat kennis van zaken. Dat bewijst Johannes met zijn naaldvilt werken.


Neffi / Johannes Kossen

Onderzoeken, denken, doen

Francisca Henneman maakt onder andere sieraden van restmateriaal uit de industrie. Ze vertelt over de ontwikkelingen in haar werk en geeft zo inzicht in haar denkprocessen. Door denken over dingen om ons heen kun je het een ander doel geven. Ze hoopt dat de lezers geïnspireerd worden en zo op een andere manier naar gebruik en hergebruik van materialen gaan kijken.

Detail Spongia Cerebralis / Francisca Henneman

Over onderzoeken, samen met groepsgenoten kijken naar elkaars werk, leren van commentaar schrijft Flox den Jager Hartog in hoe organiseer je een textiel werkgroep.

Wie veel onderzoek doet en experimenteert is Mariet Rankenberg. Dit keer leeft ze zich uit met textielmedium. Als kleurstopper, als lijm, als hechtingsmiddel op stof voor verf en om plaatjes af te wrijven.


Experiment met textielmedium / Mariet Rankenberg

Herinneringen in beeld

Ik denk dat een deel van onze lezers zich herkennen in de overpeinzingen van Toos Libochant. Ouder worden gaat gepaard met afscheid nemen en nieuwe invullingen geven aan het leven. De geboorte van Sientje is een herinnering aan allen die bijgedragen hebben aan de kennis en plezier in het weven van Toos. Van de geweven lapjes heeft ze een krachtig beeld gemaakt, dat me doet denken aan het werk van Paula Modersohn-Becker.

Geboorte van Sientje / Toos Libochant

Mieke van der Eijk, net gepensioneerd, verbeeldt op hemdjes in bloemen de levensfases. Van madelief tot vergeet mij nietjes.


In volle bloei / Mieke van der Eijk

Wie heeft net als Silvia Cornelissen allemaal proeflapjes van weefsels, prints en andere handvaardigheden in de kast liggen? Maak er net als Silvia een kleurrijk visueel Textieldagboek van. Misschien komen er dan ook allerlei herinneringen naar boven uit je leven.


Visueel textiel dagboek / Silvia Cornelissen

In de jas van Mieke Reijs zitten veel oude spijkerbroeken. Met sashiko borduurde ze de prachtigste patronen en maakte zo een mooi geheel. Pyjamabroeken van haar vader hergebruikte ze voor de voering. Een dierbare herinnering draagt ze zo bij zich.

Jas sashiko /Mieke Reijs

Folk bags

We eindigen met de folk bags van Mathilde Jongbloed. De tassen hebben het model van de oude badtas. Ronde koker met bodem en bovenin een koordje. De folk bags zijn opgebouwd uit drie verschillende delen, waarvan er twee gemaakt worden door haken en breien. Mathilde weet er wel weg mee en inspireert ook anderen om mee te doen.

Mathilde geeft ons een wijze les mee: Ga op zoek naar: the garden in the desert of our minds.

Multi tas / Mathilde Jongbloed


De redactie wenst je veel plezier met dit leuke en gevarieerde herfstnummer van Vezel. Als toegift wil ik je nog wijzen op de geverfde schoenen met bloemendessin. Een lust voor het oog.

Detail geverfde schoen / Elly van Elp-Bosscha