De Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie

Nationale Textiel en VezelmanifestatieEén keer in de twee jaar speelt in het oude vestingstadje Doesburg textiel de hoofdrol. In de Grote Kerk vindt dan de Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie plaats, met workshops, demonstraties, een expositie en een uitgebreide leveranciersmarkt. Op 26 september van 10.00 – 17.00 uur is het in de kerk één en al bedrijvigheid. Een zo groot mogelijke verscheidenheid aan technieken, materialen en producten worden gepresenteerd door mensen met een hart voor textiel, van ambacht tot kunst. Komt dat zien; blok de datum in de agenda en meld je alvast aan voor de workshops!

Textiel leeftTextiel leeft
Stef Kreijmborg bekend van de Klaagmuur van eenzame sokken is één van de deelnemers aan de expositie. Eveneens zijn de speelse en kleurrijke sieraden van Frans Beelen te zien. Van meer dan 19 kunstenaars, designers en handwerkspecialisten uit het boek Textiel leeft wordt het werk tastbaar zichtbaar. Het boek is destijds samengesteld door Ellen Bakker.

Scandinavisch boruren

Workshops
Borduren is weer volop in de belangstelling. In de workshop van Rikie Groot Wesseldijk kun je kennismaken met het prachtige borduurwerk uit de Scandinavische landen. Marijke van Welzen van Art2wear laat je op de Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie 2015 proeven van een textiele techniek met eindeloos veel creatieve mogelijkheden: textielcollage/vrij borduren. In de inloopworkshop van Marry Potjes kun je met eenvoudige materialen een bijzondere armband maken.

 Broderie d’Art

Zien doet volgen
Ben je geïnteresseerd in allerlei technieken ga dan op zoek naar Saskia ter Welle of Ans Martens en Gerbregt Noorman op deze dag. Saskia ter Welle is gespecialiseerd in modeontwerpen, naaien en borduren. Zij geeft een demonstratie haute couture borduren. Ans Martens en Gerbregt Noorman, die samen borg staan voor een zeer rijke ervaring op textielgebied, laten je verschillende brei- en haaktechnieken zien. Je kunt bij hen aanschuiven om het ook eens te proberen.

Kleurrijke markt in DoesburgKleurrijke markt
Een scala aan bedrijven, gevestigde en nieuwkomers met de meest prachtige en kwalitatief hoogwaardige materialen om zelf mee te werken zijn aanwezig. Handgeverfde wol, schapenvachten, zelf gebatikte stoffen, garens, vezels, handgeschept papier, een walhalla voor de kunstenaar en doe-het zelver. Ook voor je gemaakte kleding, sieraden, tassen en zelfs theedoeken en vaatdoeken zijn te koop. En ik als boekenliefhebber kom ook aan mijn trekken.

De Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie 2015 in Doesburg. Een oude traditie!