Vezel vakantietips: een textielreis door Nederland

FiguratieDe vakantie periode is aangebroken en voor iedereen die niet meteen naar het buitenland vertrekt zijn er ontzettend veel lopende exposities in ons kleine kikkerlandje een bezoekje waard, die trouwens ook erg goed zijn te combineren met een kleine stedentrip! Hierbij een kleine greep uit onze agenda.

Under the skin, Art Nouveau damast en Figuratie en van Cobra tot Studio Job in Tilburg

Waar anders te beginnen dan in het Textielmuseum in Tilburg, waar ook naast de drie genoemde exposities erg veel te zien te zien en te beleven is voor het hele gezin. De vaste exposities zijn een must maar ook het textiellab en de museumwinkel zijn zeer de moeite waard. 

Chiachio&Giannone,-'Ciudad-Frondosa'-2011det01De Textielbiënnale in Rijswijk

Na Tilburg pakken we de trein richting Rijswijk, want de Textielbiënnale is er weer! Midden in het oude centrum, naast de kerk, is het museum Rijswijk. Waar tijdens de biennale een tentoonstelling is van textielkunstwerken van negentien internationale kunstenaars.

zeven eeuwen leids lakenZeven eeuwen Leids laken in Leiden

Om de hoek bij Rijswijk ligt de sleutelstad Leiden met een rijke textielhistorie en die historie is te bezichtigen in Museum de Lakenhal waar het verhaal over de bloei en het verval van de lakennijverheid in Leiden wordt verteld.

middeleeuws textielHet geheim van de Middeleeuwen in Utrecht

Via het midden van het land Reizen we door richting het oosten en het noorden. In het historische Catharijneconvent worden de best bewaarde geheimen van de middeleeuwen uit de doeken gedaan:  de kerkelijke gewaden van goudbrokaat, fluweel, gouddraad en zijde waren kostbaarder dan de schilderijen, beelden en gouden of zilveren voorwerpen!

Textiel leeftTextiel leeft in Borne, Hertme en Zenderen

Dan door naar Twente. Daar tonen 45 kunstenaars uit het gelijknamige boek ‘Textielleeft!’ komende 2 weekenden  hun werk op circa 15 locaties in en rond Borne, Hertme en Zenderen. Wanneer precies: 30 juli tot en met 2 augustus en 6 tot en met 9 augustus 2015 11.00 – 16.30 uur met als startpunt het Museum Bussemakerhuis aan de Ennekerdijk 11 7622 ED in Borne. Een (fiets)tocht van zo’n 18 km langs de verschillende locaties.

Kunstwerk van Harm HarmsDe Open Stal kunstroute Oldeberkoop

En als we dan toch op het kunstroutepad zijn, kunnen we door naar de thuisbasis van Vezel. In Oldeberkoop is tot en met 9 augustus de jaarlijkse kunstroute Open Stal langs 24 verschillende locaties in het pittoreske dorp, al weer voor de 44e keer en wederom met een grote diversiteit aan kunstwerken. Er is dit jaar helaas weinig textiele kunst te bezichtigen, maar gelukkig is ook Hawar weer onderdeel van de route, dit jaar met kunst van onze hoofdredacteur Harm Harms.

hand van de maaksterDe hand van de maakster in Enkhuizen

Als laatste stop gaan we via de afsluitdijk bovenlangs of de dijk dwars door het IJsselmeer naar het Zuiderzeemuseum voor de tentoongestelde handwerktechnieken van toen. Naast de tentoonstellingen is er altijk van alles te doen in het Zuiderzeemuseum, bekijk het programma voordat je gaat!

Is de vakantie nog niet voorbij?… neem dan nog snel een kijkje in onze agenda want we kunnen nog naar Nagele, Elburg, Apeldoorn, Arnhem, ‘s-Hertogenbosch, Goes en Krimpen a/d IJssel. Het kan niet op!

Reacties (1)

Reacties plaatsen niet mogelijk.