De maart-Vezel is uit!

Grrrr... een kromme naald; soms lukt het niet, zo ook bij Lia Meiborg

Grrrr… soms lukt het niet, zo ook bij Lia Meiborg.

De maart-editie van Vezel wordt vandaag bezorgd bij onze abonnees en ligt binnenkort in de winkel. Het is wederom een boordevol nummer geworden over, vilten, kanten, breien, verven, naaien, borduren, haken en meer. De projecten die worden gedeeld en zo goed mogelijk worden uitgelegd zijn praktisch, kunstzinnig of beide. Maar dat soms niet alles wil lukken komt ook ter sprake eveneens het persoonlijke en relevante vraagstuk “wat te doen met een textielnalatenschap”. Onze weekendtip voor het komende weekend is vanzelfsprekend: Vezel lezen! Of misschien ben je er al doorheen voordat het weekend is begonnen, in dat geval, aan de slag!

Praktisch en een kunst

De bestuursjasjes van een (studenten)roeivereniging herstellen, dat klinkt als een ontzettend praktisch project, maar als de jasjes zo kapot zijn zoals de jasjes die Cecile Kruip onder handen kreeg dan kan alleen een ware kunstenaar er nog iets van maken. Het resultaat heet met recht “Boro op z’n Drents”. De gevilte winterjas van Joke van den Broek is een kunstwerk op zichzelf, elke “close-up foto” is prachtig en één ervan is dan ook de omslag van deze Vezel. Harm Harms deelt de kunst van het wol verven in briljante kleuren met kwast of spuit en wat te doen met alle restjes garen, weggooien is zonde. Het baretbreipatroon van Mathilde Jongbloed biedt uitkomst.

Nalatenschap

Levenspad is de titel van de serie batik-werken van Corinne van Zambeek-van Hasselt. De titel van het werk sluit mooi aan op het artikel van Margriet Modderkolk-van Wijk, zij deelt haar ervaringen op het gebied van textielnalatenschap. Wat ons betreft zeer relevant in deze tijd, waarin we zorg moeten dragen dat de kennis en materialen van de oudere generatie textielliefhebbers niet verloren gaat.

Levenspad 08, uit de serie werkstukken van Corinne van Zambeek-van Hasselt

Levenspad 08, uit de serie werkstukken van Corinne van Zambeek-van Hasselt.

Inhoudsopgave maart-Vezel 2016De textielindustrie van weleer en meer…

Hannie Huisman verteld ons over de traditionele wolindustrie in Frankrijk en dat de textielindustrie ook in ons eigen land ooit floreerde ondervond onze hoofdredacteur die te gast was bij museum de Kantfabriek in Horst, tegenwoordig (weer) één van de textielhotspots van Nederland. Dat kant helemaal niet van vroeger of oubollig is laat ook het collectief Experikant zien, zij zoeken de grenzen van de techniek op en combineren allerlei materialen. De borduurpatronen uit de Jugendstil van Mariet zijn juist wel oubollig, maar doordat zij ermee is gaan breien is dat ook iets volkomen nieuws geworden. Verder verteld Mathilde hoe een Wayuu rugzak gemaakt wordt en experimenteert Eke Krug er lustig op los met tyvek en zijde.

 


Voor €18 een jaarabonnement op Vezel magazine? Meld je hier aan!

En ontvang direct het laatste nummer!
laatste-uitgave

Reacties (2)

Reacties plaatsen niet mogelijk.