Haar! Menselijk haar in mode en kunst

Shoplifter

Shoplifter

Drie ton menselijk haar is verwerkt in de gedurfde tentoonstelling Haar! in het Centraal museum in Utrecht. Vanaf 28 februari zijn circa tweehonderd haarkunstwerken van ruim 45 kunstenaars uit binnen- en buitenland bij elkaar gebracht door modeconservator Ninke Bloemberg. Een kaptafel, een rouwmedaillon, een jurk, een stapel gevilte dekens, in alles is menselijk haar verwerkt. Met de tentoonstelling wil het museum tonen dat menselijk haar een veelzijdig materiaal is waarmee je ook nieuwe, intrigerende objecten kunt creëren. Een dagboek borduren met je eigen haren? Een bow tie van je eigen haar maken? Het is vast niet eerder in je opgekomen.

Anouk van Klaveren

Anouk van Klaveren

Veelzijdig en fascinerend

De tentoonstelling HAAR! is geïnspireerd op negentiende-eeuwse sieraden die gemaakt zijn van het haar van een geliefde. Deze droeg men als herinnering bij zich. Het Centraal Museum besloot, naar aanleiding van deze sieraden, het gebruik van haar in mode nader te onderzoeken. In de 21ste eeuw is de toepassing van het materiaal heel divers. Dit blijkt uit het verhaal van een bezoekster van de tentoonstelling. ”Bij binnenkomst is de prachtige kaptafel met bijzondere mooie kammen en spelden een blikvanger. Met verbazing kijk ik naar het houtfineer, dat er uitziet als mooi gekamd haar. Zou het echt haar zijn? Al dwalend zie ik pruiken, foto’s, kledingstukken, sieraden en kunstobjecten van haar en verwonder me over de vele mogelijkheden. Mooi vind ik de opstelling waar ik het haar in alle kleurschakeringen kan bewonderen van licht naar donker. De toepassing is prachtig te zien in de er naast tentoongestelde strikken van haar. Dat je ook met haar kunt vilten bewijzen de enorme stapel matten met vervilt haar op pallets. Elk pallet wordt vergezeld van een klein scherm waarop een kapperszaak is te zien met versnelde beelden van het knippen, vegen en verzamelen van het haar. Het pronkstuk van de tentoonstelling vind ik een jurk ragfijn gehaakt met haar. Zo ijl. Met de doeken van Masako Takahashi, waarop met haar teksten zijn geborduurd op mijn netvlies reis ik terug naar huis.”

Sara Bomans

Sara Bomans

Je eigen haar als kunstwerk

De geborduurde tekeningen van Sara Bomans bracht het museum op het idee van de werkplaats. Hier kun je met je eigen haar gaan borduren. Sara Bomans geeft op 19 maart een workshop. Ook kun je een plukje haar achterlaten, waarmee een gezamenlijk kunstwerk wordt gemaakt. Het museum presenteert het kunstwerk tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling. Het Centraal Museum organiseert nog meer activiteiten waarbij bezoekers onderdeel worden van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is tot 29 mei 2016 te zien in ‘De Stallen’, de 1000 m² grote expositieruimte van het Centraal Museum. Op Pinterest geeft het museum een preview van wat in de tentoonstelling te zien is.
Op 14 april organiseert de Textielcommissie Nederland een voorjaarssymposium over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het materiaal haar voor mode en textiele toepassingen.