Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Watersnoodmuseum | De Verdronkenen van Miep van Riessen

1 februari 2018 - 31 december 2020

De deuren van het Watersnoodmuseum zijn helaas gesloten. Graag nodigen we jullie daarom uit om ons digitale museum  te bezoeken. https://watersnoodmuseum.nl/

 

 

 

De Verdronkenen van Miep van Riessen in het Watersnoodmuseum Ouwerkerk. In ‘De Verdronkenen’ zijn alle 1836 namen van de slachtoffers van de Watersnoodramp  van 1953 geborduurd. Het werk bestaat uit vijf panelen – samen 1,34 bij 2,36 meter. De kunstenares heeft er vijf jaar over gedaan om steekje voor steekje alle slachtoffers een plaats op haar monument te geven.

Het textiele kunstwerk krijgt een passende plek in caisson 2, het deel van het Watersnoodmuseum waar de emoties centraal staan. Het is te zien in een speciaal hiervoor gemaakte vitrine, die klimatologisch geschikt is voor een kunstwerk waarin textiele garens zijn verwerkt. De vitrine is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Watersnoodmuseum, Stichting Renesse en donateurs van Stichting Miep van Riessen.

De Verdronkenen zal tevens een plaats krijgen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem – in digitale vorm – als onderdeel van de Canon van Nederland. Ook maakt het deel uit van de Kunstroute van de Stichting Renesse.

Ter gelegenheid van de onthulling van het kunstwerk in het Watersnoodmuseum geeft Stichting Miep van Riessen een boekje uit over de totstandkoming van het werk ‘De Verdronkenen’. Het is voor 15 euro verkrijgbaar bij Stichting Miep van Riessen en het Watersnoodmuseum.

 De Verdronkenen
Tussen 2003 en 2008 werkte beeldend kunstenaar Miep van Riessen aan haar magnum opus ‘De Verdronkenen’.  Van elke slachtoffer van de Watersnoodramp van 1953 borduurde ze, met de hand in alfabetische volgorde de familienaam met daarachter de voornamen en het geboortejaar. Door subtiel gebruik van verschillende kleuren garens voor de letters ontstaat de suggestie van een derde dimensie, waardoor in het werk de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zichtbaar worden. Zo zijn de namen van slachtoffers en de geografische omvang van de ramp in het kunstwerk letterlijk met elkaar verweven. Als bron voor de namen in het werk heeft Miep van Riessen gebruik gemaakt van de officiële slachtofferlijst van Het Rode Kruis.

 Miep van Riessen
Beeldend kunstenaar Miep van Riessen studeerde in 1967 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch, afdeling Monumentaal. Ze exposeerde haar werk vanaf de jaren ‘70 op solotentoonstellingen en in groepsexposities, onder anderen met kunstenaars uit haar woonplaats Schagen en met collega-kunstenaars uit de textielwereld. Ze overleed op 14 juni 2015 op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Haar werk was op dat moment tentoongesteld in verschillende musea in Nederland. Veel van haar werk is aangekocht door particulieren en enkele tientallen werken hangen in bruikleen bij particulieren thuis. De kunstuitleen van haar eigen werk die Miep van Riessen in 2002 begon, wordt nu voortgezet door de Stichting Miep van Riessen, die het oeuvre van Miep van Riessen beheert, daar bekendheid aan geeft en ervoor zorgt dat het werk wordt geëxposeerd.

Het Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat bij Ouwerkerk op 6 november 1953. Het museum is geopend in 2001 – toen nog in één caisson – en in 2009 uitgebreid met een presentatie in alle vier de caissons. Op 1 februari 2018 wordt bij de 65-jarige herdenking het vierde caisson heringericht met een interactieve tentoonstelling over de bewustwording van de impact van water. De titel: ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de volgende vloed.’

Stichting Miep van Riessen

 

 

Gegevens

Begin:
1 februari 2018
Einde:
31 december 2020
Evenement Categorie:

Locatie

Het Watersnoodmuseum
Weg van de Buitenlandse Pers
Ouwerkerk, Zeeland 4305 RJ
+ Google Maps
Telefoon:
0111 644 382
Website:
http://www.watersnoodmuseum.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.