Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Uit de Mode | Centraal Museum Utrecht

18 juli 2017 - 22 oktober 2017

 Ruim 100 hoogtepunten uit de eigen modeverzameling van het museum staan in de spotlights. Bezoekers worden ondergedompeld in zowel een wereld van 18de-eeuwse robes, royale schapenboutmouwen als experimentele herenpakken van nu. Wie maakt het ontwerp en wie draagt het? Hoe worden deze bijzondere ontwerpen geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’? Ontdek het in de tentoonstelling Uit de Mode.

Mode in vier thema’s
De rijkheid en diversiteit van de collectie, maar vooral ook die van de mode zelf worden getoond. Het hedendaags en verleden worden met elkaar gepresenteerd in 4 thema’s: de maker, de drager, de restaurator en de visionair.
In de vier grote tentoonstellingszalen voert steeds één van de invalshoeken de boventoon.
Uit de Mode staat stil bij inspiratiebronnen van (hedendaagse) ontwerpers, argumenten om een kledingstuk te verwerven en wie wat heeft gedragen.

Ontdek de verhalen achter de iconen én de collectie
Het Centraal Museum geeft met het Live Science Programme een kijkje achter de schermen in het restauratieatelier. Textielrestauratoren werken in de tentoonstelling aan de restauratie van verschillende kostuums uit de modecollectie. Zo kunnen bezoekers van heel dichtbij zien hoe een expert te werk gaat én vragen stellen.
Daarnaast organiseert het Centraal Museum samen met Modemuze vier ‘Meet ups’ als verdiepingsprogramma bij de tentoonstelling. Iedere Meet up zoomt in op één van de vier thema’s in de tentoonstelling: de maker, de drager, de restaurator en de visionair. Op het Lowlands festival worden de mooiste festival outfits gescout. De winnende outfit wordt na afloop in de tentoonstelling opgenomen.

Meet up #1: makers uit de mode
Meet up #2: dragers uit de mode
Meet up #3: visionairen uit de mode
Meet up #4: restauratoren uit de mode

 

Werkplaats mannequinage:
De meeste kledingstukken in de tentoonstelling worden gepresenteerd op een paspop. Het aankleden van deze poppen heet ‘mannequinage’ en is een bijzonder en vaak tijdrovend karwei. In de werkplaats worden bezoekers uitgedaagd dit zelf uit te proberen. Van verschillende iconische modeontwerpen zijn replica’s in katoen gemaakt om eindeloos mee te experimenteren.

MAISON the FAUX:
De bijzondere ontwerpen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog, maar ook de tentoonstellingsvormgeving door MAISON the FAUX zal al de zintuigen prikkelen. Dit talentvolle Nederlandse modeduo showt haar collecties inmiddels tijdens de New York Fashion Week en Guangzhou Fashion Week. Speciaal voor de tentoonstelling heeft MAISON the FAUX in samenwerking met Tenant of Culture een installatie gemaakt waarbij hun stukken voor de eeuwigheid worden geconserveerd.

Het Museum
Het Centraal Museum bezit een uitgebalanceerde modecollectie van ca. 10.000 kledingstukken, accessoires meegerekend. De collectie wordt tot één van de belangrijkste gerekend voor zowel historische kostuums als hedendaagse mode in Nederland. Befaamde ontwerpers als Iris van Herpen, Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood, Jan Taminiau, Issey Miyake, Viktor&Rolf, Craig Green en Junya Watanabe zijn vertegenwoordigd. Bijna elk jaar is er een grote, spraakmakende modetentoonstelling.

 

Gegevens

Begin:
18 juli 2017
Einde:
22 oktober 2017
Evenement Categorie:

Locatie

centraal museum Utrecht
Agnietenstraat 1
Utrecht., 3512 XA
+ Google Maps
Telefoon:
302362362
Website:
www.centraalmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.