Enschede – Op 5 juli vindt in Rijksmuseum Twenthe de aftrap plaats van een groot zomerproject met Claudy Jongstra. Onder de noemer ‘Inner Vitality’ ontwikkelde Jongstra een betoverende ruimtelijke installatie en een deel van de nieuwe binnentuin.
Innerlijke vitaliteit
Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale wandtapijten en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. In Rijksmuseum Twenthe slaat zij een nieuwe weg in door een experimentele installatie te tonen waarin onderzoek naar de innerlijke vitaliteit van planten en kruiden centraal staat. Jongstra maakt hiervoor gebruik van zogenaamde ‘stijgbeelden’; een techniek waarbij de levenskracht van gewassen wordt vertaald in betoverende, visuele patronen. Als een hedendaagse alchemist maakt ze op poëtische wijze het belang zichtbaar van een vitaal bodemleven voor alles wat groeit.
Nieuwe generatie kunstenaars
Claudy vertegenwoordigt een nieuwe generatie kunstenaars bij wie het niet zozeer gaat om ‘kunst om de kunst’, maar om een breder, maatschappelijk verhaal. Steeds meer kunstenaars verhouden zich in hun werk tot dit soort vraagstukken waarvan de urgentie steeds groter wordt, zo laten talloze studies en recente gebeurtenissen ons zien. Vanuit hun ongebonden en creatieve perspectief reageren kunstenaars op deze zaken. Ze gebruiken hun hoogstpersoonlijke verbeeldingskracht om verhalen en processen zichtbaar te maken die schuil gaan achter abstracte cijfers en studies. Of ze doen voorstellen voor nieuwe manieren waarop wij met onze natuurlijke omgeving om kunnen gaan.’
Holistische visie
Kenmerkend voor Claudy Jongstra is haar holistische visie op het kunstenaarschap. Eindresultaat en proces zijn even belangrijk, en zaken als duurzaamheid, biodiversiteit, en behoud van ‘secret knowledge’ nemen daarbij een centrale plek in. Daarom heeft Jongstra een eigen kudde schapen die voorziet in de wol voor haar kunstwerken en verbouwt ze op het land rondom haar boerderij in Friesland verfplanten waaruit ze natuurlijke pigmenten onttrekt. Voor de vernieuwde museumtuin heeft Jongstra ook een tweetal plantvakken ontworpen met daarin verfplanten en andere gewassen die ze gebruikt voor de totstandkoming van haar werk.
Opening
Vanwege de coronacrisis is het helaas niet mogelijk een grote, publieke opening te organiseren. Daarom heeft het museum de handen ineengeslagen met de lokale omroep 1Twente om een livestream van de opening op poten te zetten. Het programma start om 19.00 uur en de presentatie van de avond is handen van programmamaker Luuk Heezen. Naast Claudy Jongstra schuiven er verschillende gasten aan, zoals financieel geograaf, publicist en gentleman-hooligan Ewald Engelen en schrijver Tommy Wieringa. De livestream is o.a. te volgen via de social media-kanalen van RMT en 1Twente of door te klikken op de button onderaan dit bericht. Hier is ook het programma te vinden en de documentaire, die filmmaker Peter Schoof in opdracht van RMT maakte over de totstandkoming van de nieuwe binnentuin. In deze korte documentaire wordt de kijker meegenomen van de eerste gesprekken rondom de herinrichting van de tuin tot de plaatsing van de planten in de tuin.