Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

De Katoendrukkerij terug in Amersfoort

24 oktober 2020 - 25 januari 2021

Officiële opening van De Katoendrukkerij in de  Volmolen in Amersfoort. Na enige maanden vertraging, is het nu dan zo ver! Op 24 oktober 2020 is de officiële opening van De  Katoendrukkerij in de Volmolen te Amersfoort. In het kader van dit gedeelde culturele erfgoed tussen  India en Nederland verricht de ambassadeur van India, zijne excellentie Venu Rajamony samen met  Amersfoorts wethouder Willem-Jan Stegeman die middag de openingshandeling. 

De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17e eeuw ook in Amersfoort. Deze druktechniek  is afkomstig uit India en kwam destijds met de VOC mee naar Nederland. Met de opening van de  Katoendrukkerij krijgt Amersfoort de eerste en enige hierin gespecialiseerde ambachtelijke werkplaats in  Nederland. Op een zeer toepasselijke locatie, want de Volmolen staat symbool voor het eeuwenlange  belang van de textielnijverheid voor de stad. 

Vanaf woensdag 28 oktober a.s. staan op de website www.dekatoendrukkerij.nl enkele data waarop  geïnteresseerden kunnen inschrijven voor een korte rondleiding om kennis te maken met het verhaal van  de Katoendrukkerij en de Volmolen. 

Nadat rijksmonument de Volmolen in 2017 leegkwam, riep eigenaar gemeente Amersfoort op om  plannen voor een toekomstige invulling in te dienen. Uit de verschillende initiatieven koos een commissie na verschillende rondes unaniem voor ‘De Katoendrukkerij’. Een passender bestemming voor hét  monument uit de rijke textielnijverheid van de stad was er niet. De afgelopen maanden knapte de  gemeente de Volmolen van binnen op en werd ingezet op verduurzaming van het 375 jaar oude pand.  

Naast een uitgebreid lesaanbod katoendrukken, gastdocenten en een lesprogramma voor scholieren,  komt er een kleine winkel met onder meer verkoop van houten stempels, handbedrukte textiel en papier.  Diverse ruimtes zijn te huur voor workshops en bijeenkomsten. Er zijn twee gastenkamers in de Volmolen en men kan er zijn trouwceremonie houden. 

Vrijwilligers verzorgen samen met initiatiefneemster Nathalie Cassée de openstelling van woensdag t/m  zondag. Bezoekers kunnen kennis maken met het katoendrukken, de Volmolen en de textielnijverheid in  Amersfoort. Om rekening te kunnen houden met de geldende COVID-19 maatregelen, kunnen  geïnteresseerden op afspraak langskomen.
Op de website
www.dekatoendrukkerij.nl is het komende  programma te vinden op het gebied van ambacht, cultuur en erfgoed.  

Méér informatie bij Nathalie Cassée via info@dekatoendrukkerij.nl of 06-12526099

 

 

 

Gegevens

Begin:
24 oktober 2020
Einde:
25 januari
Evenement Categorie:

Organisator

Nathalie Cassée
Telefoon:
06-12526099
E-mail:
info@dekatoendrukkerij.nl
Website:
www.dekatoendrukkerij.nl

Locatie

Volmolen
Plantsoen Noord 2
Amersfoort, 3811 GH
+ Google Maps
Telefoon:
06-12526099
Website:
www.dekatoendrukkerij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.