Laden Evenementen

De Katoendrukkerij terug in Amersfoort

1 april - 31 december

De Katoendrukkerij is terug in Amersfoort.  Is elke week van woensdag t/m zondag open. Je kunt er informatie inwinnen over de hedendaagse praktijk en ook de geschiedenis van het katoendrukken, de textielnijverheid in Amersfoort en de Volmolen zelf.


DeKatoendrukkerij
De eerste katoendrukkerij van Nederland vestigde zich in de 17e eeuw in Amersfoort. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) haalde deze techniek destijds vanuit India naar Nederland. De bedrukte katoen was toen in de mode en zeer gewild. Oprichter van de VOC, Johan van Oldenbarnevelt, was ook Amersfoorter van geboorte. Veel mensen in Amersfoort verdienden in die tijd direct of indirect hun geld in de textielnijverheid.
Volmolen
Vanaf voorjaar 2020 is De Katoendrukkerij terug in Amersfoort. Deze stad vormt de bakermat van het katoendrukken in Nederland. De Katoendrukkerij vestigt zich op een zeer toepasselijke locatie, nl. in de iconische Volmolen aan de Koppelpoort. De Volmolen had sinds de bouw in 1645 al verschillende bestemmingen. Het vollen van wol, weven en beeldhouwen zijn er enkele. Dit vormt de inspiratie voor het toekomstige programma in de Katoendrukkerij.

 

Workshops
Naast een lesaanbod blockprinten, gastdocenten en een lesprogramma voor scholieren, is er een winkel met onder meer verkoop van blockprints, handbedrukte textiel en papier. 

Initiatiefnemer

Initiatiefnemer Nathalie Cassée leerde de kunst van het blockprinten bij ateliers in India en Europa. Als dochter van beeldend kunstenaar en graficus Dick Cassée, kreeg ze al van jongs af aan liefde en begrip voor grafische technieken mee. Behalve zelf blockprinten en er les in geven, verdiepte ze ook haar kennis van de theorie en de geschiedenis van het blockprinten. In 2019 deed ze uitgebreid archief- en literatuuronderzoek naar de eerste katoendrukkerij van Nederland in de 17e eeuw te Amersfoort. 

 

www.kashmirheritage.nl/blockprinten

www.dekatoendrukkerij.nl (i.o.)

Gegevens

Begin:
1 april
Einde:
31 december
Evenement Categorie:

Locatie

Volmolen
De Koppelpoort
Amersfoort,
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.