Laden Evenementen

De Katoendrukkerij terug in Amersfoort

1 september 2020 - 2 juni 2021

Vanaf september 2020 opent De Katoendrukkerij haar deuren in de Volmolen naast de iconische Koppelpoort in Amersfoort. Daarmee is Nederland een bijzondere textiellocatie rijker. Op dit moment wordt het rijksmonument De Volmolen van binnen nog opgeknapt. Er komt een uniek lesaanbod katoendrukken (ook wel blockprinten genoemd) op verschillende niveaus.

Blockprinten is de oudste druktechniek en doet men met houten gegraveerde blokken. Na het volgen van een basiscursus kan men ook een printtafel huren en een eigen project komen uitvoeren, eventueel onder begeleiding. Daarnaast is er een aanvullend aanbod aan gastdocenten, lezingen, exposities en workshops onder meer op het gebied van natuurlijke verfstoffen, vilten en weven. 

Oorspronkelijk was de 17e eeuwse volmolen een watermolen, waar geweven wol gevold werd tot kledingstof. Al vanaf de 15e eeuw had Amersfoort een textielnijverheid van belang. Stoffen als laken, bombazijn, karsai en later ook katoen weefde men binnen de stadsmuren. Amersfoort deed er eeuwenlang veel aan om textielondernemers aan te trekken en de werkgelegenheid aan te jagen. Zo bouwde men destijds de Volmolen en kregen ook de initiatiefnemers de van de eerste katoendrukkerij van Europa in 1678 de ruimte. 

Met de vestiging van de huidige Katoendrukkerij komt dus bijzonder erfgoed terug in bakermat Amersfoort op een zeer toepasselijke 17eeeuwse locatie. Naast een uitgebreid lesaanbod blockprinten, gastdocenten en een lesprogramma voor scholieren, komt er een kleine winkel met onder meer verkoop van blockprints, handbedrukte textiel en papier. Diverse ruimtes zijn te huur voor workshops, bijeenkomsten en vergaderingen. Er zijn twee gastenkamers in de Volmolen, onder meer voor artist-in-residences. Er zijn kleine exposities en de Volmolen is te boeken als trouwlocatie. Vrijwilligers verzorgen samen met initiatiefneemster Nathalie Cassée de openstelling en de activiteiten. Bezoekers kunnen van woensdag t/m zondag terecht om kennis te maken met het katoendrukken, de Volmolen en de textielnijverheid in Amersfoort. 

Volmolen Rijksmonument de Volmolen had sinds zijn bouw in 1645 verschillende functies. Van oorsprong werd er in deze watermolen geweven wol gevold tot kledingstof, het zgn. laken. Daarna waren er onder meer een timmerwerkplaats, noodwoningen, een kunstenaarswoning en een handweverij in gevestigd, en als laatste in 2019 een pop-up locatie voor creatieve denkers en doeners. Deze veelzijdige achtergrond vormt mede de inspiratie om de toekomstige programmering vorm te geven. Erfgoed, cultuur en ambacht staan centraal. Samenwerking en innovatie zijn het uitgangspunt. 

De Katoendrukkerij – Nathalie Cassée – info@dekatoendrukkerij.nl – 0612526099 

Gegevens

Begin:
1 september
Einde:
2 juni 2021
Evenement Categorie:

Locatie

Volmolen
De Koppelpoort
Amersfoort,
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.