Winnaar publieksprijs papierbiënnale 2022 met solotentoonstelling in Museum Rijswijk

Anita Groener / Prolonged by a hundred shadows

Anita Groener won de Publieksprijs van de Papierbiënnale 2022 in Rijswijk en heeft nu tot 7 april een solotentoonstelling met haar boeiende werk. Met papier, takjes, touw en verf vertelt ze op subtiele wijze over ontheemding en thuis zijn.

door Annelies Diekman

In de nieuwste uitgave van Museumtijdschrift lees ik het artikel over Anita Groener en haar werk. Op de foto’s kijk ik gefascineerd naar het spel van lijnen, die Anita Groener creëert met takjes en takken. Voor mij zijn het driedimensionale tekeningen. Het oogt fragiel, kwetsbaar en intiem. Ik heb de tentoonstelling nog niet bezocht en gebruik de informatie van het Museum in Rijswijk. Hartelijk dank voor alle gestuurde materiaal.

Het kunstwerk dat geëxposeerd werd op de Papier Biënnale 2022 heeft als titel Prolonged by a hundred shadows. In het werk laat Anita Groener de toeschouwer zien hoe kwetsbaar we allemaal zijn als mens. Het gebruik van het zwarte papier maakt iedereen gelijk waardoor je je eenvoudig kan vereenzelvigen met de mensen die met zware bepakking op weg naar het onbekende zijn.

Anita Groener / portret Shantanu Starick 2023

Ontheemding

Anita Groener is een Nederlandse kunstenaar die al jaren woont en werkt in Dublin. Sinds 2015 ligt de focus in haar werk voor een belangrijk deel op de dialectiek van thuis zijn en ontheemding. Sinds het begin van de mensheid trekt men over de wereld, soms uit eigen keuze, maar vaak ingegeven door honger, onveiligheid en oorlog. Een recordaantal van mensen is momenteel noodgedwongen op de vlucht met achterlating van huis, haard, familie en geliefden. Voor deze groep mensen is transitie een gedwongen werkelijkheid.


Op dunne planken langs de muren van de Grote Zaal staan talloze kleine containers. De vorm van deze intieme werken genaamd Cradle (2022-2023) is opzettelijk dubbelzinnig: zijn het wiegen, gevangenissen, kratten, hokken of kooien? Terwijl sommigen leeg zijn, dragen andere kleine figuren met zich mee die gewone mensen in buitengewone omstandigheden vertegenwoordigen. De delicate sculpturen zijn metaforen voor de onderlinge verbondenheid tussen wereldgebeurtenissen en individuele ervaringen. In de intieme werken laat Groener de toeschouwer zien hoe kwetsbaar we allemaal zijn als mens in een tijd waarin een stijgend aantal mensen wordt gedwongen te vluchten als gevolg van geweld, klimaatverandering of onderdrukkende politieke systemen.

To the Edge of Your world

Anita Groener vertelt in deze video over de betekenis van deze tentoonstelling: To the Edge of your world. Wat is migratie en hoe bevraag je jezelf daarover.

Op zondag 7 april, de laatste dag van de tentoonstelling, geeft Anita Groener een workshop en een rondleiding in het Museum Rijswijk.

Bron: Museum Rijswijk

Bron: Museum Tijdschrift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.