We mogen weer

Voorzijde gobelin / foto Els Backhuijs

We mogen weer … naar het museum en wat een feest was het om allereerst de Kunsthal in Rotterdam te bezoeken waar momenteel de tentoonstelling Extra Large, wandkleden van Picasso en Le Corbusier tot Louise Bourgeois te zien is.

Tien zalen vol wandkleden, prachtig uitgelicht, met informatieve wandteksten – die al vooraf per mail binnenkwamen- en een korte film waarin het maakproces van een gobelin mooi in beeld is gebracht. Het kleed (een ontwerp van Alain Séchas) dat in de film een centrale plek inneemt hangt op de tentoonstelling. Juist van dit kleed is de achterzijde goed zichtbaar en ik zie dat die menig bezoeker verrast!

door Els Backhuijs

Achterzijde gobelin / foto Els Backhuijs

Manufacture des Gobelin

De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en verhaalt de geschiedenis van de manufacturen in Frankrijk. Ligt de oorsprong in de paleiswerkplaatsen in het Louvre, in 1662 wordt de koninklijke meubelfabriek opgericht in een voormalige textielververij van de familie Gobelin. Tot op de dag van vandaag zijn hier de tapijt- en meubelwerkplaatsen van de in 1937 opgerichte ‘Mobilier national’ gevestigd. Wat hier wordt vervaardigd staat bekend als ‘Manufacture des Gobelin’ en is nog steeds van een hoog niveau.

Kleden van grootmeesters

Detail Raoul Dufy / foto Els Backhuijs

En dat is te zien. Verrast de eerste zaal met werken van ruim 100 jaar geleden, met het verder lopen en zo meegaand in de tijd, ontploft mijn enthousiasme vanaf zaal 5 … Daar hangt een prachtig kleed waarvan de schilder Raoul Dufy het ontwerp maakte. Golven tintelen en spatten in schitterende blauwe en grijze tinten. De zesde zaal is toch echt een hoogtepunt; ontwerpen van Le Corbusier, Calder, Miro, Léger en Picasso vullen de wanden. Ik wist niet dat deze grootmeesters ook ontwerpen voor kleden maakten. Daarmee eindigt het feest niet, in de resterende zalen blijken stuk voor stuk kleden te hangen die meeslepend zijn vanwege hun kleur, compositie of uitvoering. Werk van onder meer Sonia Delaunay, Hans Hartung, Zao Wou-Ki, Alicia Penalba, Louise Bourgeois (nu ook te zien in museum Voorlinden) en Orlan. Haar werk overweldigt mij, voor- en achterzijde hebben een totaal ander effect. Radicaal feministische thematiek in een van oudsher met vrouwelijke handvaardigheid gerelateerde vormgeving, het wringt en dat maakt het werk steengoed.

Detail Picasso / foto Els Backhuijs

Kortom: ik loop de laatste zaal uit en zou willen dat het niet de laatste is. Deze tentoonstelling vind ik een echte aanrader. Vergeet niet te reserveren!

Extra Large, wandkleden van Picasso en Le Corbusier tot Louise Bourgeois

Kunsthal Rotterdam, nog te zien tot 3 januari 2021

Museumpark Westzeedijk 341 3015 AA Rotterdam

www.kunsthal.nl