Tekenen en borduren met

Houtskool / Annelies Diekman

Annelies Diekman

Met veel plezier ben ik webredacteur bij Vezel. Mijn vaardigheden liggen in eerste instantie niet in de textiele technieken, maar ik geniet van de schoonheid, de textuur en gebruikte technieken in de textiele kunsten. Ik schilder en teken en kan ontroerd raken van de expressie die in een getekende lijn zit. Door een cursus “Tekenen met de naaimachine” van Dionne Swift raakte ik verzeild in het werken met draad en naald.

Lijnen en vlakken met punch-en naaimachine / Annelies Diekman

Lijnen en vlakken

In de cursus hebben we veel geoefend in het kijken en neerzetten van lijnen met potlood en inkt. De volgende stap was het vertalen van de lijnen met garen en wol op doek. Op de punchmachine en de naaimachine keken we hoe we harde en zachte lijnen konden maken, donkere en lichte vlakken. Aan het eind van de twee dagen maakten we eigen compilatie van het geleerde. Dit kleine proefwerkstukje is me dierbaar.

Tekenen met de naaimachine

Borduren met de naaimachine / Annelies Diekman

Daarna ging ik thuis verder. Kijken hoe ik met een simpele naaimachine steek lijnen kon produceren. Mijn naaimachine, inmiddels 30 jaar oud heeft de beperking dat de stofgeleider niet omlaag kan en de stof dus niet vrij heen en weer bewogen kan worden. Ik beperkte me daardoor tot veelal rechte lijnen met een kleine beweging erin. Op sommige plekken is de lijn wat mistig. Ik ben hier met wit naaigaren over de blauwe lijn gegaan.

Tekenen met naald en draad

Borduren met de hand / Annelies Diekman

Tegelijkertijd pakte ik draad en naald ter hand. De eenvoudige rijgsteek biedt vele mogelijkheden. Het borduren geeft rust en focus zorgt ervoor dat mijn angst in banen wordt geleid. Door te werken met herhalingen, met enkel of dubbele draden ontstaan verschillen in hard, zacht, open en dichte lijnen.

Lijnen met de naaimachine / Annelies Diekman

Gisteren kocht ik na veel wikken en wegen een nieuwe naaimachine met meer mogelijkheden. Ik ben er heel blij mee en het experimenteren kan verder gaan. Toch hoop ik dat ondanks de vele mogelijkheden mijn werk rust en eenvoud blijft uitstralen.

Reacties (1)

  1. Eke Krug

    Prachtige reis Annelies, en echt een andere naaimachine gekocht, ben benieuwd welke keus je hebt gemaakt. Ik ben onder de indruk van de kwetsbasrheid die je in je lijnen legt, heel mooi!

Reacties plaatsen niet mogelijk.