Geïnspireerd door Vezel magazine

Ria Visser- van Beek kreeg op een dag een telefoontje van een mede dorpsbewoonster of ze een koffer met borduurwerken wilde hebben.

Natuurlijk had ze daar oren naar maar……aangezien ze Art quilts maakt was het zoeken hoe ze deze mooie werken in haar werk kon verwerken.

door Ria Visser

Een koffer vol borduurwerken

In de laatste jaren heb ik een aantal bijzondere quilts gemaakt. Dat kwam zo. Op een dag werd ik door een oudere vrouw uit ons dorp Tilligte gebeld. Zij vroeg of ik geïnteresseerd was in een aantal borduurwerken die zij had gemaakt. Ik ging bij haar op bezoek.

Keizerskronen / Inwoner Tilligte

Ik wist niet wat ik zag toen ze haar borduurwerken liet zien. Het was een koffer vol met de meest fraaie exemplaren. Daar moesten honderden uren werk in zijn gaan zitten. Ze vertelde dat ze in haar leven erg veel had geborduurd, maar nadat ze weduwe was geworden er geen zin meer in had. Ze dacht dat de borduurwerken bij mij goed terecht zouden komen en stond ze met liefde aan mij af. Ik was helemaal overdonderd door haar aanbod en wist niet wat ik moest zeggen. Zoveel werk was erin gaan zitten en daar dan maar zo afstand van doen, dat kon ik nauwelijks bevatten.

Een nieuw idee

Eenmaal thuisgekomen ben ik gaan nadenken hoe ik eer kon bewijzen aan haar gebaar. Het idee was eigenlijk snel geboren. Als ik nu haar werk combineerde met mijn quilts, kon dat niet alleen mooie resultaten opleveren, maar zette ik haar borduurwerken nog eens extra in het zonnetje. Ik ben vervolgens met het idee aan de slag gegaan.

Keizerskronen / Ria Visser – van Beek

Combineren borduurwerk met quilten

Voor de uitwerking heb ik een aantal van de borduurwerken geselecteerd en prominent verwerkt in een quilt. Ik heb de werken geselecteerd die voor mij het beste te combineren waren met mijn eigen werk. De gebruikte, vaak zelf geverfde stoffen heb ik aangepast aan de kleuren van de borduurwerken, waardoor je een mooie eenheid krijgt.  Natuurlijk heb ik ook de andere technieken zoals borduren, appliqueren en schilderen toegepast.

Mand met cyclamen / Ria Visser – van Beek

De quilts ‘mand met cyclamen’ is driedimensionaal uitgevoerd. In de quilt heb ik ook een aantal op textiel geprinte bladeren verwerkt.

Toepassen van textielprints

In mijn ontwerpen pas ik meestal onderwerpen uit de natuur toe. Vooral bomen hebben mijn hart gestolen. Ook verwerk ik veel planten en bloemen in mijn werk. Een nieuw experiment bracht weer leuke resultaten. Tijdens een fietstocht in de herfst waren mijn man en ik onder de indruk van de prachtige gele, oranje, rode en bruine kleuren. We hebben een aantal bladeren meegenomen en hebben die op de computer gescand en bewerkt. Nadat we tevreden waren over het resultaat hebben we deze bladeren geprint op textiel en vervolgens in verschillende technieken in de quilts verwerkt. Soms in een plat vlak, een andere keer op een driedimensionale manier. Na het geslaagde experiment met de herfstbladeren hebben we deze methode gebruikt voor bladeren van kamerplanten. Dat ging ook prima. In de mand met cyclamen is deze techniek mooi zichtbaar.

Flora in park / Ria Visser – van Beek

Bij grote werken was het even slikken om de schaar in de borduurwerken te zetten! Vooral bij grote werken van vogels welke ik apart wilde verwerken, deze moest ik dus wel in verschillende stukken knippen.

Vogels in bloementuin / Ria Visser – van Beek

In de Quilt met de blauwe babyschoentjes heb ik scherfjes verwerkt omdat ik een grote pot met oude gevonden blauwe scherfjes in de kast bij ons zag staan. De combi van oud en oud was toen gemaakt.

detail babyschoentjes / Ria Visser – van Beek

In totaal heb ik elf quilts met borduurwerken gemaakt. Zij waren tot 6 november 2022 te zien in Museum Huize Keizer in Denekamp. Om mijn werk aan de maakster van de borduurwerken te laten zien was wel even een ding maar. Gelukkig vond ze dat haar oude borduurwerken goed terecht gekomen waren. (Pppfffff)!

Reacties (2)

  1. Rosaline

    heel mooi en bijzonder om borduurwerken op die manier te bewaren. En ook moedig van die mevrouw om ze af te staan terwijl ze nog leeft. Anders zouden die misschien in de afvalcontainer verdwijnen.
    Heb ik vaak gehoord.
    Rosaline

Reacties plaatsen niet mogelijk.