Vrij borduren met Mariet Rankenberg

Vrij borduren / Mariet Rankenberg

Hoofdredacteur Mariet Rankenberg van Vezel is gespecialiseerd in borduurtechnieken, zowel met de hand als met de machine. In verschillende nummers van Vezel heeft ze vol enthousiasme verteld en laten zien hoe je bepaalde steken maakt en wat je er mee kunt.  Ook in het aankomende zomernummer staat een artikel van haar over vrij borduren: met lange en korte pootjes. Deze zomer geeft ze een zomercursus van 17 juni tot 21 juni. Een mooie kans.

door Annelies Diekman

Knoopjessteek / Mariet Rankenberg

In mijn rieten koffer met Vezelnummers zoek ik naar een aantal Vezels met artikelen erin van Mariet. Wat een feest is het om ze te lezen. Zoveel vakmanschap, zoveel inspiratie, zoveel mogelijkheden. Mariet deelt met verve haar techniek met ons en laat zien wat voor mogelijkheden er zijn met een bepaalde borduursteek . Over de festonsteek en de knoopjessteek. Het maken van bladeren met vliegsteek, zand-of hagelslagsteek en ingrijpsteek. Mariet beheerst de techniek en weet door het beheersen van de techniek de steken in volle vrijheid te gebruiken. Ik geniet van haar prachtige kleurgebruik.

Internationaal reizende tentoonstelling

Landschap / Mariet Rankenberg machinaal borduren

In oktober 2017 wordt Mariet gevraagd om mee te doen aan de Collective Stitches Exhebition georganiseerd door de Engelse docent Dionne Swift. Haar prachtige, machinaal geborduurde werk gaat reizen over de wereld samen met werk van andere oud cursisten uit verschillende landen. Een internationale reizende tentoonstelling en haar werk werd terecht gelijk verkocht. Het artikel over het maken van dit kleurrijke landschap staat in nummer 2 van Vezel jaargang 2018.

Zomerweek in Oldeberkoop

Van 17 juni tot 21 juni kunt u een week lang werken met Mariet Rankenberg tijdens de zomerweek bij Hawar. De creatieve duizendpoot begeleidt u met haar technische kennis en artistieke inzicht. Ze kan u helpen bij het modern borduren, machinaal borduren met behulp van wateroplosbare vliezen en o.a. paardenhaar en het werken met Tyvek. Mariet neemt heel veel inspirerende werkstukken mee waaronder de werkstukken die ze in Vezel heeft beschreven. Ook met die projecten kunt u aan de slag gaan.

Uw eigen projecten die niet af zijn of waarmee u vastliep kunt u meenemen en met hulp van Mariet gaan werken aan de afronding. In deze week is Harm Harms van Hawar ook aanwezig om zo nodig te helpen met het verven van materialen die u wilt gebruiken . Vrijdag aan het eind van de morgen wordt al het werk dat de cursisten gedurende de week gemaakt hebben tentoongesteld en samen met de docent besproken om zo ook van elkaars werk te kunnen leren.

Knoopjes… heel veel knoopjes of een staafje / Mariet Rankenberg Vezel september 2018

De vele kanten van de festonsteek / Mariet Rankenberg Vezel juni 2017

Een steeds terugkerend onderwerp, het blad / Mariet Rankenberg Vezel maart 2018