Vezel 4 van de 39ste jaargang is uit

Sneeuwverven / Eke Krug

Daar ligt het winternummer van het Vezel magazine. Het wacht op de vele handen die straks vol verwachting het blad door bladeren. We zijn trots op de mooie artikelen en de vormgeving. 39 jaar is het vele vrijwilligers gelukt om textielliefhebbers te laten genieten. Van een klein eenvoudig getypt blaadje tot een modern, professioneel blad. 2020 bestaat het 40 jaar! Een Robijnen Jaar om naar uit te kijken. Maar eerst Vezel nr 4. Pak een stoel, draai het bordje niet storen om en neem een duik in ons winternummer.

Aan de keukentafel blader ik virtueel door het magazine. Het winternummer is hartverwarmend. Wat een variëteit aan technieken hebben mensen hier gedeeld. Herinneringen, stukken geschiedenis, woorden kunnen een bron zijn om met prachtige technieken nieuwe beelden te vormen.

Herinneringen aan sneeuw en warmte

Eke denkt terug aan de maanden sneeuw in het land Noorwegen. In de donkere winters leerde ze met behulp van internet sneeuwverven. En dat de kwaliteit van de sneeuw een rol speelt in het verfproces zal je niet verbazen.

Meelpap -batik / Margriet van Dam

Margriet dwaalt door de droomtuin van haar ouderlijk huis in Afrika en voelt de warmte en ziet de intense kleuren van de aarde. Zij schrijft over Afrikaans lap verven met de meelpap – batik. Met deze uitsparingstechniek maakt zij de prachtigste doeken.

Mijn oom – jas / Annemarie van der Veen

Annemarie is met haar gedachten bij haar liefste oom. Van zijn oude kostuum maakt zij een moderne winterse jas. Ze noemt het mijn oom – jas. Hoe waardevol is dit.

Geschiedenissen in textiel

Geschiedenis uitbeelden in textiel is van alle tijden. Wie heeft niet gehoord van het Tapijt van Bayeux. Twee gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis zijn aanleiding tot het maken van de bijzondere werken van Tineke en Irma.

Tineke Fischer

Tineke raakte tijdens een contact met het West Fries museum geïnteresseerd in de geschiedenis van de VOC. Met ei-tempera en houtskool schildert ze haar verhalen op gebatikte doeken.

Irma Frijlink wordt geraakt door de geschiedenis van de ongewenst zwangere vrouwen in de doorgangshuizen. Zij brengt een hommage aan de vrouwen en kinderen in de door haar bekende stijl. Naaien op en snijden in industrieel vilt.

En Marianne neemt afscheid als docent textielonderwijs na 38 jaar. Dat er veel verandert is in de loop der jaren spreekt voor zich.

En verder…

Gaten breien / Mathilde Jongbloed

Kerstversieringen breien met gaten, een naslagboekje maken met stekenproeven, dikker dan de dikste wol spinnen, borduren op kantklos patronen, tekenen op zelfgemaakte ondergronden. Het kan allemaal in dit winternummer.

Het jaar 2020 lonkt met haar robijnrode haren. Op het grote, meerdaagse Textielfestival in Leiden in mei ontmoeten we elkaar.

Reacties (1)

  1. Nienke

    Gefeliciteerd met een prachtig jubileum, fijn dat we al zoveel mooie edities hebben gekregen, dank voor al het werk, de kennisdeling en de inspiratie!

Reacties plaatsen niet mogelijk.