Textielfestival in de Weerribben

Hand, gemaakt door Marga Lagrand

Hand, gemaakt door Marga Lagrand

Na een geslaagde eerste editie in 2015 wordt komend weekend opnieuw een Textielfestival in de Weerribben georganiseerd met als thema ´handen´. Naast de vele Nederlandse textielkunstenaars, strijken dit jaar ook twee buitenlandse deelnemers neer in het Steenwijkerland, te weten Martine Apaolaza uit Frankrijk, en Mia Nelen uit België. Ook een aantal van onze eigen Vezel redacteuren behoren tot de exposanten; zo zijn onder andere Mariet Rankenberg en Mathilde Jongbloed van textielcollectief Noordnet te zien in Kalenberg. Zij verzorgen ook enkele workshops.

 

Het festival wordt op vrijdag 9 juni geopend om 10.30 uur door de burgemeester van Steenwijkerland. Er is een expositieroute in en rondom Oldemarkt (Blesdijke, Paasloo, Kalenberg, Ossenzijl) langs 21 locaties van ongeveer 28 kilometer lang. In kerkjes, galerieën en dorpshuizen zijn exposanten aanwezig. Deze route is per fiets en per auto te volgen.

De kramenmarkt in Oldemarkt

De kramenmarkt in Oldemarkt

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni komt een kramenmarkt op het Marktplein in Oldemarkt en zijn er muziek optredens. In het dorpsservicecentrum de Landerijen zijn demonstratie- en informatiestands.

Workshops en modeshow
Het is ook mogelijk om diverse workshops te volgen in MFC Dalzicht, bij Galerie de Horst in Paasloo en in het Kalenberger Gemeenschapshuis in Kalenberg (op 9, 10 en 11 juni). Op zaterdag 10 juni zal om 14.00 uur een modeshow worden gehouden waar de kledingstukken geshowd worden, die gemaakt zijn aan de hand van het thema “Kleding van oud naar nieuw”. Docente Helma Lok van vilt- en naaiatelier Stof & Stiel uit Oldemarkt, is met een aantal mensen aan de slag gegaan om van een kledingstuk dat uit de gratie is geraakt of bij de kringloop is gehaald, weer een vernieuwd en draagbaar kledingstuk te maken.

Vele handen….
Aan het festival is ook een wedstrijd verbonden. De Stichting Textiel Festival Weerribben heeft 68 textiel handen ontvangen, die meedingen naar een prijs. De inzendingen kwamen uit heel het land; geborduurd, gevilt en gequilt, door jong en oud. De juryleden Mariet Rankenberg, Helma Lok en Marijke Traast hebben inmiddels de beoordeling gedaan. Op vrijdag 9 juni om 11.30 uur vindt de prijsuitreiking in Dalzicht plaats en kunnen de prijswinnaars hun prijs in ontvangst nemen.

Meer informatie:

Textielfestival Weerribben