Drie tentoonstellingen die te maken hebben met kostuums, mode, theater, modeontwerpers, en oude textielambachten. Je kunt naar Zeist, Amsterdam en Groningen.
Masterpieces’ – Svetlana Tartakovska & Rien Bekkers
Van 18 april tot 4 juni 2023 biedt Slot Zeist onderdak aan een expositie waarin twee kunstvormen elkaar vinden: schilderijen van Svetlana Tartakovska en kostuumontwerpen van Rien Bekkers. De combinatie van magische, monumentale schilderijen en kleurrijke schaalmodellen van theaterkostuums met een historische twist, past schitterend in de sfeer van het statige 17de-eeuwse Slot Zeist. De ‘meesterwerken’ van twee hoogstaande, ambachtelijke kunstenaars worden getoond in drie zalen en bieden een fascinerende symbiose van vorm en kleur, dramatiek en verfijning!
Rien Bekkers laat zich inspireren door historische modestijlen en traditionele technieken van zowel westerse als niet-westerse culturen. Hij gebruikt antieke borduurtechnieken, maar ook een lasermachine om kantwerk te suggereren. In zijn werk vind je materialen als knopen, placemats, zijde/aluminium weefsels, bewerkte oesterschelpen, boomschors of papier uit bananenbladeren.
Continue this thread
In het Amsterdam museum is de tentoonstelling Continue This Thread te zien tot 3 september. Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge verkennen als gastcuratoren de kracht van handwerk. Vanuit hun eigen visie maken ze verbindingen tussen de collectie van het Amsterdam Museum, werk van makers uit de stad en vullen deze aan met eigen creaties. Borduren, breien en haken zijn geen ouderwetse handwerktechnieken. Dit ambachtelijk handwerk vindt de weg terug op de catwalk, in het straatbeeld en op sociale media. Het verbindt, geeft kracht en helpt bij het uiten van emoties.
Handwerk kan verschillende betekenissen hebben volgens Karim Adduchi en Tess van Zalinge. Het kan een drager zijn van een persoonlijke boodschap of van een gemeenschappelijke identiteit. Het kan een therapeutisch hulpmiddel zijn of een baken van troost. Voor Tess van Zalinge is het ook een gids naar een duurzamere mode-industrie.
In het depot zijn de twee op zoek gegaan naar nieuwe verhalen om deze met hun eigen werk te verbinden. Van Zalinge koos onder andere voor twee bevrijdingsrokken. Ze zijn gemaakt in 1946 toen er gebrek aan alles was. Met minimale middelen en ruwe steken is toch iets feestelijks in elkaar gezet. Adduchi’s hart ligt bij de merklappen die hij aantrof. “Je ziet kleine foutjes en het leerproces van de maker die zijn steken oefent.”
Ook kozen ze voor de banieren van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en voor de geborduurde lap uit 1794 die protest aantekenen tegen de slavernij.
“Als het gaat over handwerk willen we verder gaan dan de techniek en graven naar de betekenis erachter: de verhalen van de individuele makers en waar zij vandaan komen. We wilden de intimiteit van het werk weer tot leven wekken.”
Bron: Amsterdam Museum
Retrospective Gianni Versace
In het Groninger museum is een retrospectief te zien van het werk van de modeontwerper Gianni Versace. Enkele weken geleden bezocht ik deze tentoonstelling en keek mijn ogen uit. Naast mode van eenvoudige snit en prachtige materialen, zijn er ook periodes in zijn carrière waarin de kledingstukken ware spektakel stukken zijn. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van de ontwikkeling in het werk van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace. In de video op de website van het Groninger museum krijg je een mooie impressie. Het is een grote, kleurrijke tentoonstelling met veel extravagante kleding. Het is ongelooflijk mooi ingericht met prachtige catwalkshows. Ook de invloeden vanuit de popwereld op zijn werk worden duidelijk.
Wil je de tentoonstelling graag zien dan moet je snel zijn. Nog tot en met zondag 7 mei kun je het bezoeken in het Groninger Museum.
Bron: Groninger Museum