Shibori geverfde doeken van ongekende schoonheid

Elin Noble en Lasse Antonsen

In galerie High five art in Baarle-Nassau is in juli en augustus de tentoonstelling te zien van Elin Noble en Lasse Antonsen. “The apple tree on the abandoned railroad line” is de titel van de tentoonstelling van dit Amerikaanse kunstenaarsechtpaar. Het verbergt een wonderschoon verhaal.

Elin Noble en Lasse Antonsen presenteren een installatie van shibori geverfde doeken, gebaseerd op extract van oude appelbomen soorten uit Denemarken.

Elin Noble en Lasse Antonsen

De appelboom op de verlaten spoorlijn.

Tijdens een artist-in-residence in 2018 verbleven ze op het eiland Funen. Op dit eiland worden veel appels verbouwd en gegeten. Langs een verlaten spoorlijn tussen Assens en Tommerup vonden ze verschillende oude appelbomen. Van een van de bomen verzamelden het kunstenaarsechtpaar appels, bladeren en twijgen. Elin Noble heeft jaren kennis opgebouwd in het verven van stoffen. Met de extracten gemaakt uit deze appelboom verfde ze verschillende stoffen in gele en gouden kleuren.

De werken die te zien zijn in Baarle Nassau zijn gemaakt van stukken rechthoekig doek. Sommige delen van het doek werden behandeld met een ijzer oplossing. Daar ontstonden de kleuren zwart, donkergrijs en groen. Voor andere delen gebruikten ze een titanium bad. Dit zorgde voor oranje kleuren. Met deze mix aan gelen, groenen, grijzen, oranje en zwart kon het componeren beginnen.

Het meeste tentoongestelde werk is gemaakt van transparante zijden organza. Alle rechthoekige stukken stof mochten elkaar overlappen, waardoor een vermenging van kleuren ontstond.

Antonsen en Noble zien hun werk als een zoektocht naar schoonheid en als een eerbetoon aan de eindeloze verscheidenheid aan kleuren en licht in de natuur.

Elin Noble en Lasse Antonsen