Septemberen met Vezel

De september Vezel komt eraan!

De september Vezel komt eraan!

‘Slim septemberen’ roept de cover van het maandelijkse magazine van een bekende supermarkt me toe. Waarmee vooral bedoeld wordt zo kort mogelijk in de keuken te staan om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de nazomer. Dat is iets waar ik me wel in vinden kan. Want dachten we in de afgelopen lange en hete zomer vooral aan water en verkoeling, nu zijn de mooie nazomerdagen aangebroken met nog heel aangename temperaturen, waardoor je ook weer zin hebt om van alles te gaan doen. En in Vezel vind je daarvoor alle inspiratie! Hieronder alvast een voorproefje…

door Ilonka Hellewegen

Schelpen rapen op het strand. Een mooi veertje, gevonden op de camping. Steentjes uit die ene mooie grot… schatten verzamelen in je vakantie en meenemen, wie kent dat niet? Terwijl je ze in je binnenzak stopt, bedenk je wat voor leuks je er mee gaat doen. Maar eenmaal thuis gekomen, verdwijnen ze vaak in een laadje, tenminste, zo vergaat het mij meestal. Toch wil je ze niet kwijt, want je hebt er dierbare herinneringen aan. Anneke de Rond, bekend ontwerpster van sieraden, laat zien hoe je een heel origineel sieraad met die mooie verzameling kunt maken. Je moet alleen wel van thee houden….

detail van de jurk 'geweven door de wind'

detail van de jurk ‘geweven door de wind’

‘Geweven door de wind’ heet de jurk die ambachtelijk kleermaker Anne Marie van der Veen ontworpen en gemaakt heeft. Anne Marie laat zich graag inspireren door afgedankte materialen. Zo maakte ze een jurk van misdrukken die ze bij de Dokkumer Vlaggencentrale vond (zie ook de foto van de cover bovenaan). Dat dit niet zomaar een jurk is geworden, blijkt wel uit het feit dat het tijdens het European Master Tailor Congress van 2016 in Innsbruck het openingsstuk is geweest op zowel de nationale als de internationale show. Tijdens een Vezel inspiratiedag mochten wij de jurk bewonderen, en legde Anne Marie uit hoe de jurk tot stand is gekomen. Haar verhaal vind je in Vezel terug.

Een klompje indigo vormde het begin van een geurend experiment!

Een klompje indigo vormde het begin van een geurend experiment!

Mathilde Jongbloed houdt van experimenteren en vertelt daar graag over. Zo kocht ze ooit op een beurs een blok indigo, met het idee om dat eens te gaan uitproberen, zonder gebruik van allerlei chemicaliën. Ze kon toen nog niet bevroeden in welke onfrisse omstandigheden ze daardoor terecht zou komen!
We zullen hier niet in details treden, maar de term ‘kruikenzeiker’ zegt waarschijnlijk al genoeg. Gelukkig leverde dit geurende experiment een goed resultaat én verhaal op!

Na het ‘freestyle’ breien en haken volgt nu ‘freestyle weven’. Al eens van een RailReed of Steppingreed gehoord? Je leest er over in de nieuwe Vezel! Verder vertelt Harm Harms wat grafisch vilten is, en hoe je dat doet. En de echte herfstliefhebbers zullen genieten van het herfstjasje, met wel heel bijzondere knopen, dat Elly van Elp-Bosscha maakte. Ze gebruikte hiervoor de eco-dyeing techniek, maar dan net weer even anders. En ook hierbij is een beschrijving inclusief patroon en foto’s om zelf aan de slag te gaan.

detail uit het herfstjasje

detail uit het herfstjasje van Elly

Natuurlijk is er nog veel meer in Vezel te zien en te lezen. Mijn advies is dan ook: slim septemberen (oktoberen, novemberen…) en vooral: veel Vezelen!

P.S. Heb je eigenlijk al die inspiratie niet nodig, omdat je zelf meer dan genoeg hebt? Deel het dan via Vezel! Vezel wordt gemaakt door een groep enthousiaste vrijwilligers maar we ontvangen ook heel graag bijdragen van onze lezers. Interesse? Neem dan contact met ons op via redactie@vezel.org

Je kunt Vezel rond 20 september verwachten. Mis ‘em niet!

Voor verkooppunten of abonnement, kijk op de website voor meer informatie.