September..

Een herfstwandeling levert prachtig materiaal op om te ´printen´ op papier.

Een herfstwandeling levert prachtig materiaal op om te ´printen´ op papier.

September geeft mij altijd het gevoel van een nieuw jaar. Misschien komt dat wel omdat vroeger de kinderen dan weer naar school gingen. Na een lange luie zomer hernam het dagelijkse leven zijn ritme en gingen ze aan de slag. Klaar om nieuwe dingen te leren en ontdekken. Zo voel ik mij dus in september! Ik laat – met wat weemoed – de zomer los, en ga met frisse moed de herfst in. En daarom ben ik zo blij dat de nieuwe Vezel eraan komt. Zonder speciaal thema deze keer, maar natuurlijk wel weer met interessante ontdekkingen, experimenten en verhalen. Hoewel.. over loslaten gesproken, dat zie ik hier en daar toch wel terugkomen. Een tipje van de sluier.

door Ilonka Hellewegen

Het begint al bij het haast filosofische voorwoord door Harm Harms, onze hoofdredacteur. Loslaten van vaste patronen, en ´out-of-the-box´ denken, dat is niet altijd even gemakkelijk, maar het biedt wel nieuwe perspectieven. En die nieuwe perspectieven krijgen handen en voeten in de rest van deze Vezel.

Scrumbles

Scrumbles

Neem nou het verhaal van Afke Zwierzina, over haar ontdekkingsreis in ´free form´ werken. Een zwart kaphoedje in het Westfries museum, dat volgens vaste regels gemaakt werd, inspireerde haar tot het maken van een bijzonder rood hoedje met ´scrumbles´, waarbij zo ongeveer alle regels los gelaten zijn.

Ook Mathilde Jongbloed is gefascineerd door het vrije breien en haken. Mathilde merkte dat ze ongemerkt vast zat in oude patronen en aangeleerde gewoontes. Maar ze laat naar aanleiding van een sits zien wat het voor moois oplevert als je je daarvan kunt losmaken.

interpretingthemesintextileartEls van Baarle vertelt wat er los kan komen als je lang aan één thema of onderwerp werkt. Het lijkt tegenstrijdig, maar dat stimuleert juist de creativiteit! Samen met Cherilyn Martin schreef ze het boek ‘Interpreting Themes in Textile Art’, een inspirerend en praktisch boek, waarin zij bespreken hoe verschillende thema’s in textiel vertaald kunnen worden. In Vezel vertelt ze hierover en geeft ze ook tips hoe je via een ´mindmap´ of ´designsheet´ tot een ontwerp kunt komen met eindeloze mogelijkheden.

En er is nog zoveel meer! Ecodruk blijft favoriet. Charity van der Meer en Mariet Rankenberg borduren elk op hun eigen manier voort op dit thema. Charity combineert het met nunovilten, Mariet gebruikt verschillende soorten papier. Door de schitterende foto´s en stap-voor-stap uitleg krijg je direct zin om zelf te beginnen.

Het tamboereren van pailletten - Marjolein van der Heide

Het tamboereren van pailletten – Marjolein van der Heide

Marjolein van der Heide vertelt over de tamboereertechniek, ´Jet en Marie´ gunnen je een blik achter de schermen van ´Live Couture´, Geeske Bangma pufft met pasta…het is gewoon teveel om op te noemen! Echt een Vezel dus waar je de herfst mee in kunt gaan. En als alles mee zit, ligt ie ook nog eens op de eerste herfstdag (21 september) in je brievenbus. Heb je geen abonnement, en koop je Vezel los? Klik hier, of kijk op onze website voor de verkooppunten.