Boeren, burgers en buitenlui

openmonumentendag‘Boeren, burgers en buitenlui!’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan. Deze uitroep is gekozen als het thema van de Open Monumentendagen die dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september gehouden worden. Het thema wijst op de onderlinge relaties tussen de verschillende groepen mensen en daaraan gekoppeld de enorme verscheidenheid aan werk- en woonplaatsen. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het is een thema met talloze aanknopingspunten waarbij uiteenlopende historische perioden met het heden worden verbonden.

Op meer dan 4000 locaties in het land zijn er in het weekend van 9 en 10 september verschillende monumenten of activiteiten te bezoeken.  Daar zitten er een aantal bij die een link met textiele ambachten hebben. We hebben er een paar op een rijtje gezet, zodat je alvast je keuze kunt maken.

Zo kun je bijvoorbeeld in MIJ, het museum in IJsselstein zien hoe het verleden zowel letterlijk als figuurlijk in het heden vervlochten wordt. Op het Museumplein bij MIJ kun je een demonstratie teenschillen meemaken, terwijl in het museum en in een aantal historische locaties in de stad de tentoonstelling ‘Historisch vervlochten met MIJ’ èn Eigentijds vervlochten met MIJ te zien is.

In de Grote Kerk van Alkmaar laat het Quiltersgilde onder het thema ´Reflectie´hun kunnen zien in de ´34e expositie van Patchwork en Quilts´. Waren patchwork en quilten vroeger vormen van ´zuinige´ huisnijverheid om bijvoorbeeld warme dekens te maken van oude lappen of kleding – vooral in de wat minder goed bedeelde gezinnen – tegenwoordig is het een schitterende vorm van textielkunst. De expositie begint al op 6 september. Klik hier voor meer informatie.

Gepunnikt sieraad - Rikke Vrieswijk

Gepunnikt sieraad – Rikke Vrieswijk

Op zondag 10 september wordt in het kader van de Textiel Biënnale een grote textielmarkt georganiseerd bij Museum Rijswijk (ZH) en in de Oude Kerk tegenover het museum. Op de textielmarkt presenteert een groot aantal kunstenaars, ontwerpers en handelaren hun producten. Ook Vezel is aanwezig, vertegenwoordigd door Rikkie Vrieswijk, één van onze redacteuren, en bekend van haar schitterende sieraden.

In het museum zelf laten vierentwintig internationale kunstenaars hun beeldende textielkunst zien in de Textiel Biënnale. Hier is de vertaalslag van de geschiedenis naar de moderne tijd goed te proeven: textiele technieken als weven, breien en borduren, gecombineerd met fotografie en digitale procedés worden ingezet om maatschappelijke en politieke, maar ook persoonlijke thema’s uit te dragen.

Denim en kant. Mariet Rankenberg

Denim en kant. Mariet Rankenberg

Natuurlijk hoef je niet direct naar een groots evenement te gaan om toch iets bijzonder te zien komend weekend. Wat dacht je bijvoorbeeld van de expositie Rijk aan kleur, van 4 tot en met 10 september in de Kleine Kerk te Steenwijk, waar onder andere prachtig textielwerk te zien is van Mariet Rankenberg, bekend van de groep Steek Plus en tevens redacteur bij Vezel. Zij is op zondag 10 september zelf aanwezig en zal dan haar werk demonstreren.
Of ga met eigen ogen de expositie zien van weefgroep Eigendraads in Galerie de Smederij in Sappemeer, waarover Mathilde Jongbloed schreef in de laatste Vezel.

Laat je komend weekend verwonderen en inspireren, met reflectie op het verleden en een (vernieuwde) blik op de toekomst. Wil je weten wat er in jouw omgeving te zien is? Kijk dan op de website van Open Monumentendag.