Religieus mysterie, Mysterieuze religie

In Museum het Leids Wevershuis is op dit moment een bijzondere tentoonstelling te zien met textielkunst van Marjo van der Leeuw. Onder de titel “Religieus mysterie, mysterieuze religie” probeert Marjo met textiel en andere materialen de emotie van ‘wereldpijn’ over te brengen. Het woord wereldpijn komt van het Duitse woord “Weltschmerz”: het gevoel van diepe droefheid, pijnlijk ervaren melancholie door verdriet ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld.

Vervuiling, vluchtelingen, overbevolking, plastic troep, IS, terrorisme, haastig leven en de drukte in deze tijd. Er zijn oorlogen omdat religies botsen en er is geen respect meer voor elkaar. Macht en geld zijn dé middelen om leider te worden, daarin mist men inhoudelijke kennis en bezorgdheid over de mensheid en onze aarde. Mensen gaan er aan onderdoor. Geloven mag niet meer in onze maatschappij en alle mysteries moeten wetenschappelijk verklaard worden.

Marjo vraagt zich in deze expositie af of er nog stilte is in onze wereld. Waar is de rust in onze maatschappij gebleven? Hoe kunnen wij vreedzaam leven? Waar is het respect voor onze omgeving? Mogen we nog geloven? Wat is de zingeving van het leven? Is er een God? Een iets of een niets?

Ja, er is hoop! Marjo laat het zien in verscheidene symbolen. Een phoenix ontworstelend uit het vuur, kruisen als teken van het Christelijke geloof en amuletten ter bescherming voor kwaad. De hoop dat er meer is dan alleen het leven op aarde. Op deze tentoonstelling komen wanhoop en hoop samen. Geloof en mysterie komen samen op een punt van hoop.

(tekst: Marjo van der Leeuw Lauwereys.)

De expositie is tot 3 maart te zien. Marjo van der Leeuw zal alle weekenden aanwezig zijn in het wevershuis (m.u.v. za 23 februari en za 2 maart) en doordeweeks op afspraak (marjo.van.der.leeuw@gmail.com).

Museum Het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143
2312 TV Leiden

Openingstijden

  • dinsdag t/m zondag
  • 13.00-16.00 uur
  • maandag gesloten