Grachtenpanden anno 2018

Hollandse Huisjes – Afke Zwierzina

“ …so wie dat begheert steynhuyse of steynmuyren te maken of te legghene binnen der oude grafte sie moet een guet vast fundament legghen ende dat wail heyen.” In deze keur uit 1413 werd op de noodzaak van een goede fundering gewezen. Amsterdam ligt namelijk op een oud veenmoeras met op 7 tot 8 meter onder N.A.P. een zandlaag. Zo werden voor de fundering van het Paleis op de Dam maar liefst 13.659 houten heipalen gebruikt. *

Vorige week werd bekend dat de eeuwenoude kademuren van de Amsterdamse grachten in een slechte staat verkeren. Dat betekent dat er een grootscheepse renovatie van start gaat. Om schade aan de historische panden te voorkomen vanwege de zware werkzaamheden, moeten de bewoners nu flink investeren in het versterken van de fundering. Daar hebben deze grachtenpanden, gemaakt door Afke Zwierzina, gelukkig geen last van. In de laatste Vezel vertelt ze hoe je ze eenvoudig kunt maken, met niet meer dan wat leuke lapjes, kralen, en lijm om het allemaal bij elkaar te houden. Heel wat simpeler en leuker dan het vernieuwen van een fundering!

Heb je die Vezel net gemist, en ben je nieuwsgierig geworden? Reis dan komende donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag naar de Handwerkbeurs in Zwolle. Niet alleen heel leuk om de grootste handwerkbeurs van Europa te bezoeken met alles op het gebied van textiele hobby’s, maar er zijn dit jaar ook wel vier stands waar je Vezel kunt kopen! Zoals bijvoorbeeld bij AdrianArt (onze nieuwe Vezelredacteur ‘natuurlijk verven en vilten’) in stand 235. Over Adrian kun je in de komende Vezel van maart meer lezen en zien. Vezel is ook te koop bij AJP Leer (van het stoere leren tasje uit de Vezel van december) in stand 119. En verder natuurlijk bij Atelier Lindelicht in stand 47 en bij Mijn-Eigen in stand 210a.

Voor meer informatie over de Handwerkbeurs: klik hier. Ben je niet in de gelegenheid om te gaan, niet getreurd, want je kunt ook losse nummers van Vezel bij Hawar bestellen. Of neem gewoon een abonnement, zodat je nooit meer iets hoeft te missen!

*bron: Digitale etalages