Recept voor lichtgewicht kerstballen vilten

Kerstballen vilten / Harm Harms

In het Winternummer van Vezel magazine 2020 schreef Harm Harms het artikel: Water stapelen…voor een kerstbal. Door een speciale techniek wordt alleen de buitenkant van de kerstbal vervilt en niet de binnenkant. Zo ontstaat een lichtgewicht bal. Probeer het recept maar eens uit.

door Harm Harms

Kerstballen vilten

Ik neem grove wol van 23-30 micron. Deze wol is enigszins stug. Ik stapel ze op door kriskras plukjes over elkaar heen te leggen. Zo nu en dan rol ik het stapeltje om.

Harm Harms

Als de stapel ruim 10 cm hoog is, druk ik de wol gelijkmatig samen tot een donzige bal. Als er een deuk in de bal ontstaat. dek ik die af met plukjes wol. Daarna druk ik de droge wolbal samen zoals je sneeuwballen maakt. De bal moet een doorsnede hebben van 12 tot 15 cm.

De binnenbal / Harm Harms

Dan bedek ik de bal gelijkmatig met een laagje fijne wol, 20 micron of minder. Ik neem wol van een andere tint zodat ik goed kan zien dat het laagje fijne wol overal even dik is. Ook deze wol knijp ik als een sneeuwbal om de donzige bal samen.

De buitenlaag leggen / Harm Harms

Met olijfzeep maak ik een berg schuim op de noppenfolie. Ik zorg dat de bal onder het schuim verdwijnt en laat haar van de ene in de andere hand rollen. Het gaat erom dat de wol niet aan je handen kleeft maar aan elkaar en alleen de buitenste wolhaartjes nat worden. Er mogen geen gaten in het schuim ontstaan. De dunne wol zal zich aan elkaar hechten en na enige tijd gaan krimpen.

De schuimlaag / Harm Harms

Al rollende gaat het schuim steeds fijner worden en wordt de lucht in de schuimbal opgesloten. Het is alsof ik een slappe ballon in mijn handen houd. Door het krimpen van de buitenste dunne wol wordt de lucht samengeknepen en voelt de bal steviger aan. De stugge binnenwol zal op deze manier absoluut niet vilten en droog blijven. De binnenwol wordt door het vilten van de buitenwol samengedrukt. Na enige tijd verschijnen er geen gaten meer in het schuim. Al draaiende verdwijnt de zeep langzaam. Door mijn warme handen verdampt het water. Het schuim verdwijnt sneller als ik de bal over een droge handdoek rol.

De schuimlaag verdwijnt/ Harm Harms
De kerstbal 14 gram / Harm Harms

Een bal van 4-14 gram past in de kerstboom maar dan wil ik wel wat meer dan alleen wol in allerlei kleurtjes. Dat kan door de buitenste laag wol te leggen met wol en zijde in verschillende kleuren voordat de bal in het schuim verdwijnt. Om nog meer glans te krijgen, hecht ik met een strijkijzer angelkinavezels rond de viltbal als deze droog is. Verder kan de bal met pailletten, kant en borduursteken worden versierd. Ik ben benieuwd naar jullie creaties en vooral het gewicht.

Versierde kerstballen / Harm Harms