Met het oog op Vezel…

cover_dec_2018De nieuwe Vezel komt eind van de week weer in de bus! Wachten op iets leuks duurt altijd te lang. Daarom geven we nu alvast een ‘sneak preview’. Wie ons volgt op Facebook of Instagram, kon zich al vergapen aan de omslag van deze Vezel waarop de prachtige art-quilt van Eke Krug te zien is. Eke heeft ‘iets’ met ogen. Als kind al zag ze ogen als ze ’s avonds ging slapen. Als ze tegenwoordig zomaar wat zit te krabbelen op een papiertje, is het eerste wat er tevoorschijn komt een oog. Niet verwonderlijk dus dat we na het ‘oog op vilt’ van Harm Harms in het maart-nummer nu Eke hebben gevraagd te vertellen over haar ‘oog op quilt’. Ze vertelt er niet alleen over, ze laat ook zien hoe haar werk tot stand gekomen is. Benieuwd wat er nog meer aan bod komt? Lees gauw verder….

 

 

door Ilonka Hellewegen

Dookit, Colin Thompson

Dookit, Colin Thompson

Niet alleen de ogen van Eke spreken tot onze verbeelding, datzelfde geldt ook voor de textiele portretten die Laura Slot-Boomsma maakt. Textiel heeft een sociale en psychologische waarde, aldus Laura. Dat textiel zoveel meer is dan een lapje stof waarmee we ons omhullen, wordt wel duidelijk als je haar werk ziet. In haar op de naaimachine geborduurde portretten toont ze wat textiel met ons doet, waardoor het werk een bijzondere expressie krijgt en als het ware tot leven komt.

Ben je iemand die zich heel bewust bezig houdt met afval scheiden, of beter nog: afval hergebruiken, dan is het artikel van Afke Zwierzina iets voor jou.
Na het volgen van een workshop van Sara Lechner, en geïnspireerd door de ‘dookit’ van schrijver en illustrator Colin Thomson, maakte Afke een paar oer-Hollandse grachtenpanden. Jij kunt dat ook, met de duidelijke beschrijving van Afke, een paar oude melk- of sappakken, restjes stof, kralen en wat je verder nog kunt vinden.

Els Lemkes geeft oud boerenlinnen op een wel zeer unieke wijze een nieuw leven. Hiermee wil ze laten zien dat dit linnen, dat vroeger een kostbaar bezit was, nog steeds bijzonder is en dat het de moeite waard is om bewaard te worden als cultureel erfgoed. Haar werk is van 11 januari t/m 29 maart in de galerie van Hawar te zien, maar als Vezel-lezer krijg je alvast een blik achter de schermen!

In deze Vezel ook speciale aandacht voor leer. Zo neemt Lia Meiborg ons mee naar ‘LINEAPELLE’, de grootste leerbeurs in Milaan, en ontwierp Annette Peereboom exclusief voor Vezel een stoer heuptasje om zelf te maken. Mariet Rankenberg verklapt hoe de grafische geborduurde randjes in Vezel tot stand gekomen zijn, en hoe je met die techniek nog veel meer leuks mee kunt doen. En voor wie op de valreep nog iets bijzonders wil hebben in de kerstboom, heeft Elly van Erp-Boscha een prachtige oplossing waarbij je oude kerstballen een (letterlijk) nieuw jasje kunt geven. Er is nog veel meer natuurlijk, en zo heeft deze december Vezel weer voor elk wat wils. Je kunt Vezel op 15 december in je brievenbus verwachten, in België zal dat iets later zijn. Koop je Vezel los, dan kun je op onze website de verkooppunten vinden.

Namens de redactie van Vezel wens ik iedereen een heel fijn Kerstfeest toe en een gezond en creatief 2019!