Biolace – kant uit plant

Strawberry Noir, copyright Carole Collet, Londen

Strawberry Noir, copyright Carole Collet, Londen

`Biolace´, een eigenzinnige kanttentoonstelling in museum Texture in Kortrijk (België), is wegens groot succes verlengd tot en met 31 maart 2019. Wat als je van een plant zowel aardbeien als een ‘plukklaar’ kanten jurkje zou kunnen oogsten? Carole Collet, een Britse professor in Design for Sustainable Futures, werkt sinds enkele jaren aan BIOLACE, een onderzoek dat textiel, voedselproductie en duurzaamheid verbindt. BIOLACE introduceert vier (nu nog) denkbeeldige planten: Basil n° 5Gold Nano Spinach, Factor 60 Tomato en Strawberry Noir. Hun DNA is zo geprogrammeerd dat hun wortels groeien in een kantpatroon. Aan deze vier plantenthema’s koppelt Texture unieke kantstukken uit de museumcollectie. Zo wordt met een waaier aan fijne kantstrookjes, zwarte chantilly en kant uit goud- en zilverdraad het verleden en heden verweven in een leidraad voor de toekomst.

Biolace’ is gevestigd in 2050, in een toekomst waarin al het verbouwde voedsel wordt ‘verbeterd’ en waar duurzame productie verplicht is voor een overbevolkte planeet. ‘Biolace’ stelt voor om synthetische biologie te gebruiken als een technologie voor het herprogrammeren van planten in multifunctionele fabrieken. Stel je voor dat er speciale kassen zouden zijn, waar nieuwe plantensoorten zowel zeer voedzaam voedsel zouden produceren, als textiele stoffen uit hun wortels zouden laten groeien. Planten worden levende machines, die alleen maar zon en water nodig hebben om te kunnen werken. In een dergelijk scenario zouden we tegelijkertijd vruchten èn stoffen van dezelfde planten kunnen oogsten.

Een bijzondere tentoonstelling die hoogwaardige, zeldzame kant combineert met een biotechnologische visie voor het jaar 2050. Welkom in de wereld van BIOLACE.

Texture, museum over Leie en vlas
Noordstraat 28
8500 Kortrijk

Openingstijden:
dinsdag tot en met zondag van 10u – 17u
gesloten op maandag en 24/12, 25/12, 31/12 en 01/01.