Mode in het museum

Mac & Maggie, Pak, ca. 1980-1989; Junya Watanabe for Comme des Garçons, Jasje, ca. 1990-1999; Comme des Garçons, Jasje, ca. 2000-2010; Frank Govers, Jas, ca. 1990-1995; Kenneth Ize, Jas en broek in aso oke-weeftechniek, Nigeria, najaar 2019, Kunstmuseum Den Haag. Foto: Alice de Groot

Verschillende musea besteden momenteel aandacht aan het thema mode. In Hasselt is de tentoonstelling : “We Need to Talk about Fashion” In Middelburg in het Zeeuws museum is “Hochpotch” te zien. In beide wordt de vraag gesteld wat de waarde is van kleding. En dan niet te vergeten “Royals & Rebels – British Fashion “ in het Haags Museum. Laat de herfst maar komen, er is zoveel te zien in Nederland en België.

Britse mode in Haags Museum

Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney, maar ook de maatkleding van Savile Row, Britse kostschooluniformen, de Schotse ruit, sportkleding, kleding van de Britse Royal Family, hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones: de Britten hebben hun stempel stevig weten te drukken op de modegeschiedenis. En denk daarbij zeker niet alleen aan keurige, conservatieve maatkleding. In Engeland hadden ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads invloed op het modebeeld. Net als de Britse royals zelf, en dan vooral de zo geliefde Lady Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken. Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode en brengt hiermee ook een eerbetoon aan Vivienne Westwood. 

We moeten praten over mode

Modemuseum Hasselt / We Need to Talk about Fashion

In de nieuwe expo We Need to Talk about Fashion plaatst Modemuseum Hasselt tachtig recent verworven collectiestukken in een nieuw daglicht. Mode is plezier, schoonheid, nostalgie, maar ook nauw verbonden met status, overconsumptie en uitbuiting. Het museum wil in gesprek met jou, met experts en met zichzelf. Aan de hand van verschillende thema’s worden recent verworven collectiestukken aan verschillende vraagstukken onderworpen en in een nieuw daglicht geplaatst. Hoe interpreteren we vandaag een negentiende-eeuwse katoenen jurk, een achttiende-eeuwse geborduurde mannenjas, of een feestjurk uit de jaren 1920 met allerhande decoratieve motiefjes? Of hoe ervaren we transparante jurken, korte topjes, truien met gaten, mantels gemaakt uit bont en dierenhuid en kledingstukken met opvallende of net subtiele logo’s?

Toekomstperspectief van traditionele kleding.

Zeeuws Museum / Hotchspotch / foto Pim Top

Het  Zeeuws Museum toont HOTCHPOTCH, een tentoonstelling waarin modeontwerper Duran Lantink & Pennywafelhuis samen werken. Wat is anno 2023 de waarde en het toekomstperspectief van traditionele kleding? De  internationaal bekende modeontwerper Duran Lantink gaat aan de slag met kledingstukken uit de Zeeuwse streekdracht. Via het Zeeuws Museum komt hij in contact met de deelnemers van het Pennywafelhuis. In dit huis zijn creatieve ateliers, waaronder een naaiatelier. Diverse culturen komen hier. Met de kunst en kunde van deze deelnemers en Duran Lantink ontstaan nieuwe creaties uit oude traditionele kleding. Een hotchspotch van culturen en verschillende oude materialen en technieken.

Bron:

Kunstmuseum Den Haag

Modemuseum Hasselt

Zeeuws museum

Pennywafelhuis.

Duran Lantink.