Kostuumshow Russische Roulette

Tsarina Maria Fjodorovna, vrouw van tsaar Alexander III en moeder van de laatste Russische tsaar Nicholaas II

De prachtige japon van Tsarina Maria Fjodorovna

Inmiddels is het een traditie: elk jaar op tweede kerstdag pakt het Drents Museum uit met een grote kostuumshow voor jong en oud. Op maandag 26 december worden tijdens Russische Roulette de rijkdom van het Russische hof en de relatie met het Nederlandse vorstenhuis uitgelicht. De show – natuurlijk geïnspireerd op de tentoonstelling Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900 – die momenteel te zien is in het museum, start om 13.00, 14.00 en 15.00 uur en is gratis te bezoeken (exclusief museumentree).

Kostuumshow
Allerlei kostuums uit de dynastie van de Romanovs, die vanaf 1613 meer dan 300 jaar over Rusland heersten, komen voorbij. Welke kleding droegen bijvoorbeeld de laatste tsaar van Rusland Nicolaas II, zijn vrouw en hun vijf kinderen? Welke Russische invloeden zien we in de kleding van het Nederlandse koningshuis? Net als voorgaande jaren is de organisatie in handen van Stichting Oud-Oranje.

Rijkdom en Russische Revolutie
De Peredvizhniki stelden eind negentiende eeuw de welvaartsverdeling aan de kaak. De Russische tsaar leidde een welvarend leven, terwijl een groot deel van de bevolking armoedig was. De bevolking kwam hiertegen in opstand en begin twintigste eeuw brak de Russische Revolutie uit. In 1918 kwam de Romanov-dynastie ten einde toen de laatste tsaar en zijn gezin werden gefusilleerd.

Relatie met andere vorstenhuizen
Ook de relatie tussen het Russische en het Nederlandse koningshuis komt aan bod in de kostuumshow. Hoeveel Russisch bloed heeft onze koning eigenlijk? We weten in ieder geval dat Willem II, koning tussen 1840 en 1849, goed bevriend was met de toenmalige tsaar van Rusland en trouwde met diens zus, Anna Paulowna. Zijn zoon Willem III trouwde met een volle nicht.

Voor wie: jong & oud
Wanneer: 13.00, 14.00, 15.00 uur op maandag 26 december 2016 (tweede kerstdag)
Waar: Drents Museum, Brink 1, 9401 HS Assen, bij de tentoonstelling Peredvizhniki