Juni tijd voor het zomernummer van Vezel

Juni het begin van de zomer. Juni het vieren van het langste daglicht. Juni het dromen over het zomernummer van Vezel. We laten je niet langer wachten, eind deze week komt het uit. We geven een greep uit de zeer gevarieerde inhoud. Maak de mooiste, natuurlijke kleuren door te mengen, speel met wollen dekens, borduur, weef en leer omgaan met mislukkingen. Droom niet langer, geniet en ga aan de slag met jouw nieuwe ideeën.

Mislukkingen bestaan niet

Op de omslag prijkt het kleurrijke weefwerk van Mathilde Jongbloed. Mathilde experimenteert altijd en dat er dan wel eens wat mislukt is navenant. Eigenlijk is nooit iets mislukt, maar past het op dat moment niet in je beeldvorming die je gemaakt hebt. Zo’n “mislukking” uit het verleden gebruikt Mathilde expres in haar nieuwe weefwerk. De weef opdracht Zigzag kreeg ze van haar textielgroep Tegendraads.

Mathilde Jongbloed / Zigzag

Riky en Frits Senders zijn al 60 jaar met elkaar verweven als textielkoppel. Frits was getouwsteller en monteur in een weverij. Thuis weeft hij stoffen en samen met Riky verven ze het in de gewenste kleur. De verf wordt tijdens het wassen in de machine mondjesmaat toegevoegd tot de gewenste tint is bereikt. Dat mislukt zelden. De kleding die hiervan gemaakt wordt is uniek.

Riky en Frits Senders

Intense kleuren en treffende vormen

Kleuren en vormen spreken tot de verbeelding. Schoonheid kan ons intens ontroeren. Dit overkwam ook één van de cursisten van Adrian Salomé bij het zien van haar gekleurde stukken wol. Adrian vertelt ons hoe je met natuurlijk verven en de drie primaire kleuren rood, wit en blauw een kleurenpalet kunt maken met zeer veel kleurschakeringen. Hiermee heb je prachtig materiaal in handen. Door in lagen te werken mix je kleuren en maak je kleurvlakken, die tot diep in de ziel raken.

Adrian Salomé


Bij Beatrijs van Rheeden is vorm en structuur een belangrijk gegeven.  Ze is keramist en werkt veel met porselein. Om andere inzichten te krijgen en nieuwe oplossingen te bedenken stapte ze over op het haken. Met fijn garen en strak haken kan ze vormen maken die scherp gedefinieerd zijn. Ze laat ons kennis maken met vorm en structuur waarbij haken en keramiek één geheel vormen. Bijzonder mooi.

Beatrijs van Rheeden

Lidy Odette Kleipool is dessinontwerper en werkte onder andere bij stoffenbedrijf Vlisco. De prachtige dessins op de stoffen bevatten uitgesproken tekeningen met een verhaal. Ook Lidy ontwikkelde een eigen handschrift en tekenstijl en wilde dit graag vertalen in borduursels. Een antieke, witte jurk borduurt ze vol met allerlei kleine illustraties met uiteenlopende steken. Welke steek kies ik bij die tekening: kettingsteek, knoopsgatsteek, festonsteek of knoopsteek?

Lidy Odette Kleipool

Korstmossen en graftrommels als inspiratiebron

Twee broches kom je tegen in ons zomernummer. Ze zijn totaal verschillend van aard en zeer uitnodigend om zelf ook te proberen. Het broche onder glas is gemaakt op onze jubileum speld door Pieke van Doorn-Witteveen. Het bijzondere van deze speld is de inspiratiebron: graftrommels. Hoe je met kennis van graftrommels deze prachtige broche maakt lees je in het verhaal van Pyke. Kralen, een horlogeglas en een foto zijn de basis. Een mooie combinatie van vroeger en nu.

Pyke van Doorn-Witteveen

Elly van Elp-Bosscha, onze sieraden specialist, vertelt je hoe je een korstmos broche maakt. Wie raakt niet onder de indruk van de kleuren en kleine vormen op oude takken begroeid met korstmos. Onder een loep zie je de holletjes en bolletjes  nog beter en met de tips van Elly maak je met tyvek je eigen exemplaar. 

Elly van Elp-Bosscha

Spelen met dekens

Kyra Wudich speelt met dekens. Natuurlijk kennen we de kussens die ervan gemaakt worden. Kyra heeft echter duizend en één ideeën voor andere dingen. De tip voor vervilte zolen in klompen en laarzen spreekt me bijzonder aan. Haar kussens waarbij motieven in de dekens omgevormd werden tot treinen, kabouters, bloemen en vogels spreken ook zeer tot de verbeelding. 

Kyra Wudich

Mariet Rankenberg borduurt met oude resten stramien en borduurwol van haar moeder kussens. Het DMC boekje uit 1918 komt goed van pas voor een bloempatroon. Haar oudste kleindochter is meteen enthousiast en wil het graag hebben.

Mariet Rankenberg

De cirkel is rond en nog meer

Lia Meiborg worstelt met het maken van afdrukken van fotoś op stof met behulp van de transfertechniek. Haar werktitel is: de cirkel is rond.

Afke geeft ons hulp bij de keuze van wateroplosbare materialen en hoe ze te gebruiken. Het is geweldig materiaal om je creativiteit op los te laten. 

Afke Zwiersma

Iris komt op het idee om vloerkleden te maken na de actie van Pleed, waar we al eerder in Vezel over schreven. Red de wol van de Leeuwarder schaapskudde. Iris gebruikt hiervoor een vlechttechniek. 

Marjolein van der Stoep schrijft dat je op heel veel verschillende manieren je kunstwerk kunt starten. Schetsen is er één van. Tijdens het maken van het werk is er bij iedere kunstenaar wel een moment (of periode) van frustratie te vinden. Je kent vast het moment dat even niets uit je handen komt, niets lukt. Je kunt dan maar beter afstand nemen van je werk en andere dingen doen ter ontspanning. In je onderbewustzijn gaat het proces gewoon door tot er op een moment zomaar een oplossing naar boven ‘plopt’.

Anne Marijke Spijkerboer

En zo is de cirkel rond. Mathilde zei het al: “Mislukkingen bestaan niet”. Geniet van dit rijke zomernummer en ga vol vertrouwen aan de slag. De redactie wenst je een mooie zomer.