De september-Vezel 2015

Vezel_2015-nr3U heeft er deze maand even op moeten wachten, maar donderdag valt de september-Vezel dan eindelijk in de brievenbus. Het herfstnummer van Vezel staat weer bol van interessante projecten en textielavonturen. We gaan oersaai haken, op bezoek bij Joanna Vasconcelos in Lissabon (Portugal), ontdekken hoe Cro-hooken werkt, batikken in Ghana, stof en papier combineren, eco-verven en nog veel meer. Dus laat die herfst maar komen, want binnen hoeven we ons niet te vervelen.

Vezel nummer 3 2015 - inhoudsopgaveHaken & breien

Joanna Vasconcelos is wereldberoemd kunstenares die gigantische en fantastische objecten maakt met de haaktechniek. Daarbij heeft ze veel oog voor de oorsprong van de techniek, zo gebruikt ze bijvoorbeeld “Azoren kant” om op prachtige wijze dieren van keramiek in te pakken. Mathilde Jongbloed vindt uit waarvoor de dubbele haaknaald gebruikt kan worden en Klara Tijsma-Spoor deelt haar prachtige halssieraad dat ze maakte door oersaai te haken. Mariet Rankenberg heeft een vertaling gemaakt van kruissteken uit een heel oud handwerkboekje naar breiwerk van nu en precies deze brei-inventiviteit staat binnenkort centraal in het Fries Museum.

Maar ook..

Naast het haken en breien vertelt Lucila Kenny hoe ze in Ghana op authentieke en eigenwijze manier heeft leren batikken, doet Jenny Bijlsma verslag van haar meest recente verfavonturen in eigen tuin, vilt Anneke Spijker met groep 8 een levensgroot afscheidsspel, gaan we op bezoek bij de Linnenloods, laat Jeanette van Dongen-Melman haar gevoel spreken in de combinatie van stof en papier en doet Lia Meiborg eindelijk uit de doeken hoe ze schrijft met de naaimachine (haar werk stond al op de voorkant van Vezel nummer 1 uit 2014).