De Japan-Vezel is uit

Sara Snoek schrijft over Shibori met de naaimachine.

De Japanse textielhistorie is zo rijk en de ambachtsvormen zo veelzijdig dat je werkelijk eindeloos kunt blijven leren, experimenteren en combineren. Kumohimo, Saori, Sashiko, Shibori, Boro, Origami en Tsujigahama, het komt allemaal aan bod. Ook onze vaste redacteuren hebben zich helemaal uitgeleefd en in dit nummer zijn dan ook twee extra lange artikelen met uitgebreide beschrijvingen en foto’s. Het wordt weleens gezegd dat het tienduizend uur kost om ergens goed in te worden. Het zal een mensenleven kosten om in de buurt te komen van de perfectie van de echte grootmeesters als Itchiku Kubota, maar in deze Vezel laten we zien dat je geen Japanse grootmeester hoeft te zijn om tot bijzondere en mooie resultaten te komen met de Japanse textieltechnieken.

De traditionele Japanse textielkunst kenmerkt zich door strakke regels. Des te leuker is het dan, om nu te ‘spelen’ met al die technieken en ook met nieuwe materialen. Zo laat Sara Snoek ons een moderne variatie zien op de shibori techniek, gebruik makend van de naaimachine en geïnspireerd door het werk van de Japanse expert Yoshiko Wada.

Saori, een bijzondere manier van weven, laat juist alle strakke regels vallen, en is daarmee de uitzondering die de regel bevestigt. Een perfecte techniek om te leren dat niet alles perfect hoeft te zijn!

Saori weven

Saori weven

Origami, misschien wel een van de meest bekende technieken uit Japan is van origine een papier techniek maar kan ook heel goed worden toegepast in de textiel. We schreven eerder al over Elly van Elp die in dit nummer haar sashiko kraanvogel beschrijft. Maar wat te denken van vilten in deze techniek? Harm doet het en beschrijft uitvoerig hoe hij het heeft gedaan.

Met dank aan de redacteuren en de fantastische inzendingen is het weer een Vezel waar het enthousiasme vanaf straalt en die uitnodigt om je te verdiepen in de vele Japanse textiele werkvormen.


Voor €18 een jaarabonnement op Vezel magazine? Meld je hier aan!

En ontvang direct het laatste nummer!

De Japan-Vezel

Reacties (2)

Reacties plaatsen niet mogelijk.