Breien is hot!

Tentoonstelling Maritiem Museum

Tentoonstelling Maritiem Museum

Het is nog maar kort geleden dat ik in mijn omgeving niemand meer zag breien. In de bibliotheek werden breiboeken niet meer uitgeleend en wolwinkels verdwenen uit het straatbeeld. Inmiddels is dit beeld achterhaald. Breien is hot! In najaar-en wintermode wordt weer volop aandacht besteed aan gebreide stoffen en truien. Winkels met de prachtigste wol verschijnen, beurzen trekken honderden bezoekers. Ook musea richten hun spots op oud- en nieuw breiwerk. Van het Maritiem Museum in Rotterdam met de vanouds bekende visserstruien tot aan het Fries Museum in Leeuwarden, die over een week met een spectaculaire tentoonstelling komt.

Modern ontwerp geïnspireerd op de visserstrui

Modern ontwerp geïnspireerd op de visserstrui

Visserstrui als mode-item

In het Maritiem Museum in Rotterdam zijn zo’n honderd truien uit vissersplaatsen uit heel Nederland te zien met een rijkdom aan patronen, motieven en details. De tentoonstelling is geïnspireerd op het boek van textieldeskundige Stella Ruhe, die op basis van oude foto’s van vissers met hun kenmerkende truien teltekeningen maakt waarmee de truien opnieuw worden gebreid. Studenten van de Willem Kooning Academie lieten zich door de visserstrui en het vissersleven inspireren tot een vet cool eigentijds ontwerp.

Warme Truiendag

Dat een lekkere gebreide wollen trui weer helemaal mag is te zien tijdens de opening van de Sustainable Fashion Week op 9 oktober. Dan wordt het nieuwe ontwerp onthuld voor de Warme truiendag 2016. Het patroon is gratis te downloaden. Leg de breipennen klaar zodat op 5 februari de verwarming een graadje lager kan.

BREIEN in het Fries Museum - YeshiBreien in het Fries Museum

Zoals al aangekondigd in Vezel gaat op 17 oktober in het Fries Museum de tentoonstelling Breien van start. Een eeuwenoud ambacht maar ook helemaal van nu. Traditionele Friese floddermutsen, retrobreisels uit de jaren 50 en bonte truien uit de jaren 80 worden op originele wijze gepresenteerd.Verrassende kleding van jonge, populaire modeontwerpers als Bas Kosters en Stephen West toont hoe breien de mode nog steeds vernieuwt. En bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars laten je zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt. Krijg je bij het zien van al dat breiwerk jeukende handen? Dan kun je gezelligHandwerkbeurs Rijswijk 2015 een naaldje meebreien in de tentoonstelling. Breien! is te zien tot en met 28 augustus 2016.

Nog geen garen in huis gehaald? Op de Handwerkbeurs in de Broodfabriek in Leiden op 8,9 en 10 oktober zijn de mooiste materialen te koop.