Breibeschrijving van het letterlapvest

letterlapvestStekenverhouding: 19 gebreide steken in tricot met 4,5 mm. op 10 cm.
Haak 83 lossen met gemêleerd garen en haaknaald 4 mm.
Haak 3 toeren, iedere toer 80 stokjes . In de 2e toer eventueel 1x een  losse tussen de stokjes voor een groter knoopsgat 5 stokjes voor het einde van de toer.  Voor kleinere knoopsgaten vormen de stokjes die zelf al.
Begin aan de goede kant met zwart en haak 1 toer vasten, neem op de teruggaande naald de steken op met een breinaald van 25mm om te gaan stokhaken. (let op de 80 steken!).


Neem na het stokhaken op de goede kant alle steken op met breinaald 4,5 mm en brei in tricot 4 toeren wit, 1 toer zilvergaren, 2 toeren wit, 1 toer zilvergaren en 4 toeren wit. Brei verder met zwart en brei onderstaand motief in met wit.

Screen Shot 2014-06-12 at 21.56.32

Brei 8 naalden in gerstekorrel met gemêleerd garen en kant in de laatste naald de steken af.
Begin aan de goede kant met wit en haak 3 toeren stokjes. In de middelste toer word door de stokjes om de 3 steken een lintje geregen.
Ga verder met domino breien over telkens 10 steken en wissel iedere naald van garen.  (8 blokjes)


LET OP: IN HET FILMPJE HALEN ZE DE 1E STEEK TELKENS AVERECHT VAN DE NAALD. DOE DIT NIET, MAAR BREI HEM GEWOON RECHT. WORDT VEEL MOOIER!

Neem alle steken op (80 hè!) met zwart en brei 10 toeren tricot, kan alle steken af. Naai er knoopjes, kraaltjes e.d. op.  Nu kan je er nog goed bij ! Saaie knoopjes ? Naai er 2 op elkaar in 2 kleuren, uiteraard de grootste onder.

Haak vanaf de goede kant met gemêleerd garen 80 vasten en ga weer stokhaken.
Neem de steken weer op (goede kant) een breinaald (80!) met wit en brei met zwart onderstaand motiefje in.

Screen Shot 2014-06-12 at 21.56.45

Haak met zwart (opnieuw beginnen) 40 lossen, sla 40 steken van het breiwerk over voor het armsgat en haak 40 vasten op de overige steken, haak 3 toeren stokjes.

Ga verder met tunisch haken.


Begin met wit en ga in de teruggaande naald verder met zwart. Doe dit zo 5 toeren om en om, er hoeft dan niet een draad afgebroken te worden. Haak de laatste toer met witte stokjes.

Neem op de goede kant de 80 steken op een breinaald met zwart en brei 4 toeren recht (ribbels;) brei 2 toeren  met zilvergaren en brei nog 4 toeren recht.

Brei verder met gemêleerd garen in blokjes van 4 recht en 4 averecht. Na 4 naalden de blokjes laten verspringen. En na 4 naalden nog een keer (wordt dan net als de 1e 4 naalden).

Ga verder breien met wit in ajourmotief.

Begin met de 1e naald averecht op de goede kant en daarna de 2e naald recht. (ribbels op de goede kant).

Het patroontje is deelbaar door 11 dus begin met een kantsteek en eindig met 2 kantsteken (77 plus 3 = 80!)

De 3e, 5e en 7e naald gaan als volgt: *2 recht samenbreien (na de kantsteek dus), 3 recht, 1 omslag, 1 recht, 1 omslag, 3 recht, 2 recht samenbreien.* Dit steeds herhalen en aan het einde de 2 overgebleven (kant)steken recht breien.

De 4e, 6e, en 8e, naald gaat steeds averecht.

Brei 2 golfpatroontjes boven elkaar en eindig met de 1e en 2e naald.(Ribbels op de goede kant)

Brei verder met zwart en brei met wit onderstaand motiefje in.

Screen Shot 2014-06-12 at 21.56.59

Kant de steken af. Haak met wit op de goede kant vasten en ga stokhaken.

Haak verder met gemêleerd garen 1 toer stokjes, daarboven met zwart 1 toer stokjes, daarboven 1 toer  wit stokjes, weer 1 toer zwart stokjes en eindig met een toer gemêleerd stokjes.

Zet 80 steken met wit op de breinaald en brei 10 toeren met wit tricot.

Naai op deze baan weer knoopjes e.d.  Misschien makkelijker om even het breiwerk op een rondbreinaald te zetten want we gaan daarna verder met breien.

8 toeren gerstekorrel met gemêleerd garen.

Brei verder in tricot met zwart. 8 steken recht, 1 omslag, 2 samen breien, 8 steken recht, 1 omslag 2 samen breien… herhaal dit telkens. Brei in de volgende toeren alle steken averecht.

In de volgende naald  laat met het gaatje 1 steek verspringen. De 1e keer 9 steken recht, 1 omslag, 2 samen breien, 8 steken recht, 1 omslag 2 samen breien……. Laat telkens in de heengaande naald het gaatje 1 steek verspringen en brei zo in totaal 14 naalden (7 heen, 7 terug).

Brei met gemêleerd garen 6 toeren recht.(ribbels)

Ga over op domino breien over 8 steken. Een blokje helemaal wit, een blokje helemaal zwart en zo om en om. Er komen dus 10 blokjes. (10×8=80!).

Haak 40 lossen (weer een nieuw begin)met gemêleerd garen en sla 40 steken (4 blokjes) van het breiwerk over (armsgat). Haak vasten op de overige 40 steken van het breiwerk. Haak 80 stokjes in de volgende teruggaande toer.

Brei 30 toeren met wit in tricot voor de takjes met bloemen.
Kant de steken af en haak met gemêleerd garen nog 3 toeren 80 stokjes.
Je hebt nu een rechthoekige lap volgens de tekening.
Zet met spelden lijnen uit om een tak te borduren met zwarte wol in kettingsteek.
Borduur er bloemen op met gemêleerd garen of leuke knopen.

We gaan nu de schouderpanden erop haken en breien.
Begin met het linkervoorpand., Haak stokjes met gemêleerd garen op het breiwerk en sla telkens de 4e steek over van het breiwerk. Tel  het gehaakte aantal steken en onthoud dit even.

Haak 8 toeren stokjes met telkens het zelfde aantal.

Neem nu het andere voorpand en haak 3 toeren met het zelfde garen stokjes. Haak in de 2e toer boven het knoopsgat eventueel nog een  knoopsgat.

Haak in de 4 toer tot ca. de helft van het aantal stokjes . In de volgende naald begint U met 1 vaste (voor een ronde halslijn) en dan verder in stokjes. Telkens bij de halslijn beginnen met een vaste. Als je net zoveel steken over hebt als aan het linkerpand, verder in stokjes (totaal 8 toeren) haken.

Neem aan het achterpand de steken op met wit op een breinaald en sla weer de 4e steek van het breiwerk over. Brei het werk in ribbels (recht) net zo hoog als de schouderpas aan de voorkant.

Kant in de twee na laatste toer de middelste steken af. (Voor de schouders moeten er net zoveel steken over zijn als het aantal haaksteken.) Brei nog 2 toeren recht voor de schouders en brei of haak gelijk de voorkant aan de achterkant op de schouders  vast.

De gehaakte hals zal lubberen, dit komt goed hoor!

Neem de steken aan de onderkant van het breiwerk met wit op met een rondbreinaald 4,5 mm. Sla telkens de 4e steek van het breiwerk over en brei 4 toeren recht, ribbels. Ga verder met zwart en naalddikte 4mm. Brei de eerste toer recht en brei telkens de 9e en de 10e steek samen.

Brei verder in boordpatroon 2 recht 2 averecht 10 cm.

Neem de steken langs de halsrand op met een rondbreinaald 4mm. Brei 6 naalden in ribbels. Brei in de halsrand bij de schouders telkens op de goede kant 2 steken samen. Kant in de laatste naald de steken vrij strak af. Neem alle steken langs de voorpanden ook op met zwart en brei ook 6 naalden  ribbels.

Neem nu met een rondbreinaald 4,5 mm. en zwart alle steken langs de armsgaten op. Begin in de oksel. Bij de schouderpassen telkens de 4e steek overslaan.  Heb er erg in dat er aan iedere kant van de schouder even veel steken op de naald staan. Sluit de cirkel, plaats een steekmarkeerder  en brei in het rond. In elke 4e naald wordt er aan beide kanten van de oksel (of middenondernaad) 2 steken voor en na de steekmaarkerder 1 steek geminderd. Voor de steekmarkeerder d.m.v. een overhaling, na de steekmarkeerder d.m.v. 2 steken samen breien.

Brei zo door tot de gewenste mouwlengte (ca. 43 cm., maar even passen is beter). Brei nog 2 toeren averecht met wit en minder in deze 2 toeren tot 40 á 44 steken. Brei verder met gemêleerd garen in boordsteek 2 recht 2 averecht, 8 cm.

Nawoord

Ik hoop dat U er zo een beetje uitkomt. Het was een hele opgave om dit te beschrijven. Vraag gerust via de mail info@thedutchcottage.nl. Of probeer en zelf een leuke draai aan te geven.
Er is een pakket van dit vest te verkrijgen via onze webshop.
Een pakket geheel in blank garen en lontwol om zelf gedeeltelijk te verven en te spinnen.
Een pakket met zwart en wit garen en zwart en witte lontwol om zelf gedeeltelijk te spinnen.
En een pakket met handgesponnen wol, zodat U gelijk aan de slag kunt.
Heel veel succes.

Kiki Visser
www.thedutchcottage.nl