Bezielend vilt

Hans König, Photographie & Text, freizeitguide aktiv

Vrijdag 18 november werd de reizende tentoonstelling “Bezielend Vilt”  in Almere geopend met een fantastische Woolways modeshow van tien viltkunstenaars uit Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, de Baltische- en andere Centraal-Europese landen. Samen met mijn hartsvriendin Tineke, van de Almeerse Stadsboerderij, bezoek ik mijn eerste modeshow. Het wordt een bijzonder feestelijke en oogstrelende avond in De Vossenburcht. Een betere opening van een tentoonstelling kan ik me niet voorstellen.

door Annelies Diekman

Vol verwachting komen we binnen. De catwalk, waar de jonge modellen uit Almere de collectie gaan showen, is geheel in sfeer. De zijkanten zijn bekleed met ruwe schapenvachten van schapen uit Almere, geleverd door de Almeerse Wolunie. Met lichte ontroering opent ´Viltvrouw´Ricarda Assmann de modeshow met een warm welkomstwoord. Het zet de toon van de avond. Tien Russisch sprekende viltkunstenaars uit Rusland, Hongarije, Polen en Oekraïne tonen hun handgemaakte vilten kleding. Laarzen, jurken, jassen, omslagdoeken, in alles komt de veelzijdigheid van de unieke wollen vezel geheel tot zijn recht. Naast de kunst van het vilten zien we hier ook getalenteerde ontwerpsters aan het werk.

Galina Blazejewska

Galina Blazejewska

De natuurkundige Galina Blazejewska valt op met haar bijzondere collectie geïnspireerd op vogels. Een wijdvallend jasje met capuchon in de kleuren van de Baltische zee wordt als eerste getoond. Dan volgt een bruine, strak gevilte jurk met omslagdoek. Tot onze verbazing slaat het model haar vleugels uit en een immense uil vliegt aan onze ogen voorbij.
Elena Naydenova uit St. Petersburg werkt met rood en zwart. Haar subtiele, rood gemêleerde jas afgewerkt met zwart is aan beide kanten te dragen. Eenvoudig en elegant.
Geraakt word ik door de collectie van Olga Nikishova. In haar ontwerpen gebruikt ze veel dezelfde materialen en technieken. Een voorbeeld is een gladde, zeer fijn gevilte mouw gecombineerd met een lijf waarin een krullende wolsoort is gevilt. De klassieke lijn, de eenvoud en de combinatie van deze twee texturen geven haar collectie een grote mate van verfijning. Zeer gecharmeerd ben ik van haar prachtige donkerblauwe jas die helaas voor mij een maatje te groot is.
Anna Semionenko uit Oekraïne maakt jurken in de kleuren van jonge zwanen. De gevilte wol is gecombineerd met zijde en in sommige van haar ontwerpen zijn kleine witte kraaltjes verwerkt. Zeer vrouwelijk en geraffineerd.

Anna Semionenko

Anna Semionenko

Dit zijn nog maar 4 van de 10 viltkunstenaressen. Marina Klimehuk showt schoenen en laarzen van vilt. Julia Struzh ontwierp een collectie in het groen als eerbetoon aan haar gestorven moeder. Groen is voor haar de kleur van de hoop. Kamala Abdykadyrova laat in haar collectie Herfst de ware kunst van het ecoprinten zien. Ook de collecties van Elena Tarabukina, Nina Demidova en  Kira Outembetova onderscheiden zich door fantasie, draagbaarheid en uitstraling. De show wordt afgesloten door twee hele jonge modellen, een stoere prins en een stralend prinsesje.

Wat een prachtige avond hebben we! Als afsluiting mogen we de collectie bewonderen, voelen en kopen. En weet hoe vrouwen zijn, deze kans laten ze zich niet ontnemen. Tineke besluit bij het zien van een zeer verfijnde witte jurk om te gaan trouwen. Ontwerpers, modellen, bezoekers, organisatoren, alles loopt gezellig pratend, lachend, toastend door elkaar heen. Een deel van deze Woolways modeshow is te bewonderen op de site van Textiellink. Voor de modeshow in zijn geheel kunt u afreizen naar Italië. Na 11 december gaat de tentoonstelling naar dit land.

Tentoonstelling Bezielend Vilt

Natalia Oridoroga

Natalia Oridoroga

In de tentoonstelling Bezielend Vilt worden zowel traditionele als eigentijdse objecten en interieuraccessoires getoond. Je ziet er tassen, schoenen, laarzen, fantasiefiguren, dieren, schilderijen, wandkleden en veel kleding. Alles is gemaakt van vilt. De vele mogelijkheden met deze techniek komen in de verscheidenheid aan objecten en producten goed tot uiting. Door het mooie daglicht en zicht op de haven van Almere is De Vossenburcht een perfecte locatie voor deze expositie. Op de eerste dag komen al veel mensen uit alle windstreken kijken. De bezoekers wisselen veel van gedachten met elkaar en de gastvrouw vertelt uitgebreid over de verschillende viltontwerpen. Zowel beginnende als ervaren viltsters raken vol enthousiasme en ontdekken
nieuwe mogelijkheden. Dat vind ik mooi en bijzonder en daarom heet deze tentoonstelling dan ook met recht Bezielend Vilt.

De expositie is tot 11 december te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 16.30 uur. Locatie: De Vossenburcht aan het Weerwaterplein 3, Almere. Ga voor meer informatie naar http://www.soul-of-felt.eu/