Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

weefexpositie, Nederweert-Eind

3 september 2022 - 29 september 2022

VAN SCHERING TOT INSLAG  In het Limburgse Openluchtmuseum Eynderhoof is een weefexpositie te zien. Weefkring Midden-Limburg viert zo haar 40-jarig jubileum. Kom kijken en genieten van de prachtige werkstukken: van eenvoudig en kleurrijk tot ware technische kunststukken, waaronder veel Ikat werk. Wie wil, kan zelf een weefschuit ter hand nemen en het fascinerende proces van schering en inslag ervaren.
-openingsdag zaterdag 3 september een lezing van de Limburgse weefster Wil Hunnekens.
-Elke zondag zijn er demonstraties van het hele weefproces.
-Op zondag 4 september komt er een Textielkunstmarkt
-op zondag 11 september een demonstratie doekrollen. 

De weefkring bestaat uit een groep enthousiaste dames, die zich bezig houden met weven en met alles wat daarbij komt kijken. Zij laten zien wat je allemaal kunt maken met een draad, of nog dichter bij de oorsprong startend, met een vacht. Dat klinkt en ís heel authentiek, maar daarnaast hebben de computer en moderne materialen ook in het weven hun intrede gedaan.

De weefkring zet zich in voor het regionaal behoud van het ambacht weven, dat behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van Nederland. Zij grijpt haar 40-jarig jubileum daarom aan de bezoekers aan het proces van schering en inslag te laten proeven.

Te zien:

 • Geweven stoffen, verwerkt tot jasjes, sjaals, objecten en nog meer. De wevers gingen de afgelopen twee jaar aan de slag met thema’s. Zo vormen weefsels van de elementen aarde, vuur, water en lucht een gezamenlijke opstelling. Het thema Optimisme werd door de ene werkgroep vertaald naar een droomjas, een andere koos voor energie en beweging en maakte spiralen. Verder is er een gezamenlijk boekwerk, zijn er rugzakjes in zwart-wit, sjaals, theedoeken en ander huishoudlinnen, en ga zo maar door. In totaal zijn er zo’n 150 werkstukken te zien.
 • Elke zondag live demonstraties van het gehele weefproces.
 • Op zondag 11 september geven medewerkers van Museumboerderij Eungs Schoppe Markelo een demonstratie doekrollen.

Te doen:

 • Zelf weven op een van de aanwezige getouwen.
 • Voor weefenthousiastelingen is er op zaterdag 3 september een lezing van de Limburgse weefster Wil Hunnekens. Deze Limburgse weefster vertelt over een bijzonder project. Zij bedacht, ontwierp, verfde en weefde twee lijkwades voor haar man en zichzelf, passend bij hun persoonlijkheden. Aansluitend is er volop gelegenheid alle werkstukken – ook de besproken lijkwades –  te bekijken. Deze dag is het museum verder gesloten en wordt er ook geen entree gevraagd. Kijk voor meer informatie en aanmelden (verplicht) op
  https://weefnetwerk.nl/

Te koop:

 • Sjaals, kleine gebruiksvoorwerpen, kaarten, en nog meer.
 • Sieraden en nog veel meer tijdens Textielkunstmarkt op zondag 4 september.
 • Een catalogus van de tentoongestelde weefwerken.

OPENLUCHTMUSEUM EYNDERHOOF

Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is een mooi en levendig Peeldorp waar je na het passeren van de ijzeren poort meteen terug gaat in de tijd van rond 1900. Het museum is gelegen in de mooie landelijke en groene omgeving van het dorp Eind, gemeente Nederweert. In het museum is veel te zien, te beleven en te ondernemen voor jong en oud. Op zondag zijn er uitgebreide demonstraties van de ambachten van toen.

Het museum is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag, telkens van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van het museum: www.eynderhoof.nl.
Locatie: Openluchtmuseum Eynderhoof, Milderspaat 1, 6034 PL Nederweert-Eind
Website expositie: https://weefnetwerk.nl/ Entree museum: € 7,50 voor volwassenen of museumjaarkaart, € 3,50 voor 3-12 jaar

Gegevens

Begin:
3 september 2022
Einde:
29 september 2022
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Openluchtmuseum Eynderhoof,
Milderspaat 1
Nederweert-Eind, 6034 PL
+ Google Maps
Website:
https://eynderhoof.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.